Čovječanstvu prijeti samoubojstvo – rekao je papa Franjo govoreći o prijetnji nuklearnoga oružja, tijekom posjeta sjedištu Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja.

Upravo je danas ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke objavio da će se sljedećeg tjedna u Vatikanu održati važan skup pod naslovom „Perspektive za svijet bez nuklearnoga oružja i za cjeloviti razvoj“.

Sveti Otac – napomenuo je Burke – odlučno radi na promicanju uvjetâ potrebnih za svijet bez nuklearnoga oružja, kao što je sâm istaknuo u ožujku ove godine, u poruci upućenoj sudionicima konferencije Ujedinjenih naroda, održanoj u tu svrhu. Ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice, međutim, istaknuo da nije ispravno govoriti o posredovanju Svete Stolice, kako su prenijeli neki talijanski mediji u odnosu na krizu između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje.

Skup, koji organizira Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, održat će se 10. i 11. studenog u Novoj sinodskoj dvorani u Vatikanu. Danas je pak, tijekom posjeta spomenutom dikasteriju Papa ponovno istaknuo fenomen trgovine oružjem – kazala je za našu radijsku postaju Flaminia Giovanelli. Osudio je takvu trgovinu koja – prema njegovim riječima – potiče i održava živima žarišta sukobâ, koji nisu samo žarišta sukoba nego se – ponovno je istaknuo Sveti Otac – Nalazimo u pravom pravcatom ratu.

Govoreći o nuklearnom naoružanju, koje je prijetnja koja je, nažalost, nazočna već desetljećima, ali koja se često zaoštri, kao primjerice u ovim trenutcima, govorio je upravo o 'samoubojstvu čovječanstva', o toj opasnosti samoubojstva ljudskoga roda. Pritom je izgovorio vrlo snažne riječi – kazala je Giovanelli.

Na novinarovo pitanje kako se došlo na ideju o skupu u Vatikanu, kazala je da je nastala na tragu Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja, koji je prihvaćen u srpnju i koji je Sveta Stolica, vrlo uvjereno, potpisala u rujnu. Sve to ide u smjeru koji želi Sveti Otac, u želji da se istakne nešto vrlo pozitivno, barem simbolički,  što se dogodilo potpisivanjem tog sporazuma.

Osim toga – dodala je – svjedoci smo sve veće nuklearne krize, zbog toga je taj skup doista postao događaj posebne važnosti. Dobili smo odgovor od svih instancija koje smo pozvali, i od međunarodne zajednice, i od dobitnika Nobelove nagrade, od kojih će biti nazočno njih 11, a čut ćemo i svjedočanstva preživjelih u tragediji u Hirošimi – napomenula je Flaminia Giovanelli.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Fra Jozo Zovko: Milosti Međugorja treba nastaviti živjeti
07. Maggio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.