Papa Franjo prisjetio iz svoje mladosti molitvi sa noćnih klanjanja pred Presvetim

Papa se u pismu koje je poslao španjolskom katoličkom tjedniku „Alfa y Omega“ prisjetio iskustva iz '50-ih godina prošloga stoljeća, odnosno noći provedenih u molitvi zajedno s bratom, u bazilici Presvetog Sakramenta u Buenos Airesu, piše vaticannews.va.

Ganuo sam se – napisao je papa Franjo u pismu španjolskom časopisu „Alfa y Omega“, nakon što je primio fotokopiju registra koji se čuva u arhivu bazilike Presvetog Sakramenta u Buenos Airesu, u kojemu su zabilježena imena „noćnih klanjatelja“, odnosno osobā koje su se od devet sati navečer izmjenjivale u molitvi pred Euharistijom. U toj je bazilici to praksa još od 1917. godine.

Među tim se imenima nalazi Jorge Mario Bergoglio i njegov brat Oscar, koji su 1954. i 1955. godine zajedno sudjelovali u tom iskustvu obilježenom važnim prisustvom oca Joséa Aristija, redovnika, provincijala Kongregacije Presvetoga Sakramenta, koji je beskonačne sate svojega svećeničkog života provodio u ispovjedaonici. Bio je čovjek milosrđa, voljen i bitan u životu Jorgea Marija Bergoglia.

„Venite adoremus“, riječi su kojih se papa Franjo prisjeća s vrlo snažnim osjećajima. Rabili su ih neki klanjatelji kako bi probudili osobu na kojoj je bio red nakon njih. Iz svoje četvrti Flores, na periferiji Buenos Airesa, mladi je Jorge – podsjeća spomenuti časopis – autobusom odlazio u centar grada, do bazilike Presvetoga Sakramenta, te brojne subotnje večeri provodio u molitvi. Klanjanje je započinjalo oko 21 sat, nakon propovijedi oca Aristija – objasnio je Papa u pismu. Plamičak zvanja već je gorio u njemu, ali – kako je napisao – život koji je živio bio je normalan kršćanski život. Potom je došlo iskustvo tih noći provedenih u klanjanju, koje ga je duboko dirnulo.

Kada je preminuo otac Aristi, tijekom vazmenoga bdijenja 1996. godine, mons. Bergoglio, tada pomoćni biskup, sišao je u kriptu bazilike gdje je bilo izloženo tijelo, te je, dok je polagao cvijeće, napravio jednu nepromišljenu gestu. Uzeo sam križ od krunice – napisao je papa Franjo – i s malo snage ga otkinuo. U tom sam trenutku pogledao svećenika te rekao: 'Daj mi pola svojega milosrđa', i osjetio sam nešto snažno što mi je dalo hrabrosti da to učinim. Jedini je svjedok te geste – dodaje novinar časopisa – bio svećenik Andrés Taborda. Sjećam se – napomenuo je papa Franjo – da je rekao: „On je bio moj ispovjednik. S tom je krunicom u ruci odriješio od grijeha mnoge, mnoge grješnike; za njega nije moguće da ju ponese pod zemlju“.

Časopis donosi i zgodu koju je ispričao Diego Vidal, laik koji godinama koordinira noćne klanjatelje u bazilici. Na euharistijskom kongresu, koji se održavao u jednoj pokrajini daleko od Buenos Airesa, tada nadbiskup Jorge Bergoglio prošao je kraj mene, te sam ga upitao poznaje li oca Aristija. Odmah se zaustavio i odgovorio mi: 'Poznajem li ga?' I pritom iz svojega odijela izvadio svećenikovu krunicu – rekao je Diego.

Od tada se biskup i kardinal Bergoglio, a danas papa Franjo, ne odvaja od križa s krunice oca Aristija. Stavio sam ga ovdje, u svoju vrećicu – napisao je Papa te objasnio – Papinske košulje nemaju džepova, ali ja uvijek nosim sa sobom malu platnenu vrećicu, i od tada pa do danas, moja je ruka stalno tamo. Osjećam milost! Primjer milosrdnoga svećenika, svećenika koji se približava ranama, čini mnogo dobra – napisao je papa Franjo.

medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Pozvani smo biti blagoslov za druge
18. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.