Dvije sestre mole pred Euharistijom 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini. Bez obzira na sve. Ove nevjerojatne časne sestre od 1878. neprestano se klanjaju euharistijskom Isusu.

U Evanđeljima Isus drži komad kruha i kaže: „Ovo je tijelo moje“. Katolički kršćani su mu vjerovali na riječ od 1. stoljeća.

Katolici vjeruju da je Isus uistinu prisutan – tijelom, krvlju, duhom i božanstvom – u euharistiji. Iako ga možemo štovati na razne načine, pokazati mu našu ljubav prema njemu dok je on otajstveno prisutan u euharistiji postao je posebno važan oblik pobožnosti.

Jedna je skupina časnih sestara potpuno promijenila ovu pobožnost.

Upoznajte Sestre Franjevke Trajnog Klanjanja, (FSPA) koje su se 140 godina, kroz požare, poplave i epidemije gripe, nastavile moliti pred Euharistijom!
Potječu još iz 1849. godine kada je mala skupina žena iz Bavarske osnovala skupinu Sestre sv. Franje u Milwaukeeju u američkoj državi Wisconsin s ciljem prenošenja evanđelja među njemačkim imigrantima. Godine 1856. počele su pomagati u lokalnom sjemeništu, no rad im je ubrzo postao pretežak. S obzirom da je bilo previše toga za učiniti, te nisu mogli voditi pravi vjerski život, neki od osnivača zajednice su otišli.
 

sestre-franjevke-trajnog-klanjanja.jpg

Photo: Churchpop

Žene koje su ostale odlučile su preusmjeriti svoju misiju te su 1864. preselile svoj samostan u Jefferson, Wisconsin. Zatim su se 1871. preselile u novoosnovanu biskupiju La Crosse, no i dalje su tragale za svojom svrhom.
Opatica je 1873. odlučila da rad u sjemeništu jednostavno nije pravi put. Željela je da sestre pronađu drugi posao koji bi im omogućio da se lakše usredotoče na euharistijsko klanjanje. Nisu se sve sestre s tim složile, stoga je došlo do podjele – neke od njih su otišle i osnovale novu skupinu pod nazivom Sestre svetog Franje Asiškog, a izvorna se skupina preimenovala u Sestre franjevke u Euharistiji.

Godine 1878. sestre su otkrile ono što će kasnije postati njihov najpoznatiji poziv: trajno klanjanje. Obvezale su se na to da uvijek barem dvije sestre mole pred Euharistijom 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini. Bez obzira na sve. Koliko god je vremena potrebno. Posljedni put su se preimenovale da odraze ovu novu promjenu, nazvale su se: Sestre Franjevke Trajnog Klanjanja.

Započele su 1. kolovoza 1878. godine točno u 11 sati i od tog trenutka nisu prestale.

A pokušali su ih i prisiliti da prestanu sa svojim radom. Godine 1923. izbio je požar u susjednoj zgradi. Njihov je grad zadesila poplava 1965. Izbile su epidemije gripe, grozne oluje, a naravno i svjetski ratovi. No one su se uvijek nastavile vjerno moliti.
Ipak, kako bi nastavile, morale su napraviti nekoliko promjena. Broj članova im se nažalost drastično smanjio u zadnjih nekoliko desetljeća stoga su 1997., nakon što su sestre 119 godina obavljale trajno klanjanje, zatražile pomoć od svoje lokalne zajednice. Danas se sestre i volonteri laici izmjenjuju u euharistijskom klanjanju.

Ali još uvijek se nisu prestale klanjati! Vjeruje se da je to najduža stalna molitva u SAD-u.

Zanima te i ovo?
Pozvani smo biti blagoslov za druge
18. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.