Radi se o salezijancu španjolskog podrijetla, ocu Fernandu Fernándezu koji je jučer oko 12 sati u gradu Bobo Dioulasso, ubijen u pučkoj kuhinji centra Don Bosco

Crkva u Burkini Faso oplakuje smrt još jednog svećenika. Radi se o salezijancu španjolskog podrijetla, ocu Fernandu Fernándezu koji je jučer oko 12 sati u gradu Bobo Dioulasso, ubijen u pučkoj kuhinji centra Don Bosco. Ne radi se o terorističkom napadu, nego o osveti kuhara salezijanske zajednice kojega je prije dva mjeseca otac Fernando otpustio.

Tijekom napada drugi je svećenik podrijetlom iz Toga, otac Germain Plakoo-Mlapa, teško ranjen i odveden u bolnicu. Ubojicu je uhitila policija. Otac je Fernández bio ekonom centra Don Bosco u Bobo-Dioulassu, gdje su 1994. godine salezijanci izgradili centar za pomoć dječacima i djevojčicama s ulice, centar za opismenjavanje i stručno osposobljavanje s više od 300 đaka.

Ubojstvo je španjolskog salezijanca samo posljednji događaj u nizu pogibija u vjerskim zajednicama u toj zemlji. U Doriju su 14. svibnja, ubijeni imam i njegov sin. U Bamu su 13. svibnja, tijekom marijanske procesije teroristi ubili četvero katolika. Dan prije toga, u Dablou, teroristi su za vrijeme mise ubili šestero katolika i oca Siméona Yampu. U Soumu, 5. svibnja, teroristi su nakon molitve ubili župnika i petero vjernika. Otac Antonio César Fernández Fernández, španjoslski misionar, zajedno je s četiri carinika 15. veljače ubijen na granici dok se vraćao u Burkinu Faso. Od početka 2019. godine u svijetu je ubijeno 8 svećenika, od toga 6 u Africi i 2 u Južnoj Americi.

Situacija u Burkini Faso zabrinjava svijet, te samu Crkvu i papu Franju koji je prošlih dana izrazio svoju žalost zbog ubojstva u crkvi u Dablou. Biskup dijeceze Kaya, monsinjor Teofil Nare pozvao je kršćane da se ne prepuštaju strahu i "iskušenju osvete"; nadbiskup dijeceze Ouagadougou, monsinjor Philippe Ouédraogo od stanovništva je zatražio da se s vjerom i jedinstveno suprotstave nasilju. U toj zemlji sve je više terorističkih napada kojima se nastoji uništiti miran suživot kršćana i muslimana.

Ministar vanjskih poslova Burkine Faso izjavio je da se na području Sahela terorizam širi i čini se da ga financira tržište zlata. Organizacija ujedinjenih naroda izrazila je veliku zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosti i humanitarne situacije, te istaknula da želi sudjelovati u sprečavanju daljnje destabilizacije, ne samo u Burkini Faso, nego i u drugim zemljama Sahela.

Naime, zemlje Sahela suočavaju se s velikom humanitarnom krizom s oko 150 tisuća raseljenih samo u Burkini Faso; 600 tisuća u Čadu i preko pola milijuna djece koja su lišena pohađanja nastave. Borba protiv terorizma i kriminala u zemljama Sahela zajednička je odgovornost. Potrebno je udružiti se na međunarodnoj razini – rekao je šef diplomacije Burkine Faso i dodao – Toj pošasti treba pristupiti odlučno kao u Iraku i Afganistanu.

Zanima te i ovo?
Peti dan Mladifesta, 5. kolovoz 2021. Mons. Luigi Pezzuto: NOSITE SVIJETU ISUSA KRISTA
05. August 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.