Nobelovu nagradu za mir 2018. dobili su Denis Mukwege i Nadia Murad za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Ove godine čak 331 pojedinac i organizacija predloženi su za prestižnu Nobelovu nagradu za mir. Prvi put otkako se dodjeljuje ova nagrada dobitnica je jedna osoba progonjena zbog vjere.

Nadia Murad Basee Taha, rođena 1993., pripadnica je Jazida, etnoreligijske manjine iz Iraka, a bila je seksualna ropkinja džihadistima tzv. Islamske države. Danas živi i radi u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg gdje je dobila azil, te se bori za prava žrtava nasilja.

Drugi dobitnik je ginekolog Denis Mukwege, koji je već deset godina nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Veći dio svog života proveo je u pomaganju žrtvama seksualnog nasilja u Kongu.

Borba protiv seksualnog nasilja u ratu

Ovogodišnjom Nobelovom nagradom za mir naglašena je potreba učinkovitije borbe protiv seksualnog nasilja kao oružja u ratovima i zonama sukoba.

Mukwege, 63-godišnji ginekolog, proveo je veći dio odraslog života pomažući žrtvama seksualnog nasilja raznih zaraćenih skupina u DR Kongu.

Murad je kao jedna od 3 000 jezidskih djevojčica i žena koje su žrtve silovanja i ostalih zlostavljanja fanatika tzv. Islamske države, diljem svijeta govorila o zločinima koji su počinjeni nad njom i drugima. Ta je 25-godišnjakinja 2016. imenovana prvom UN-ovom veleposlanicom čuvanja digniteta žrtava krijumčarenja ljudima.

„Ovo je odlična vijest za nas i naš narod. Nadia je plakala kad sam maloprije razgovarao s njom. Plače i ne može govoriti“, rekao je u izjavi norveškoj televiziji njezin brat Saud.

Ubili joj majku i šestoricu braće

Nadia Murad imala je 21 godinu kada je su militanti Islamske države zauzeli njezino selo na sjeveru Iraka. Ubili su joj majku i šestero braće. Ona je oteta i postala je seksualna robinja, koja je više puta prodavana u sklopu IDIL-ove trgovine robljem. Nakon nekog vremena uspjela je pobjeći uz pomoć jedne obitelji u Mosulu i postala je glasna zagovornica prava kršćanske manjine i žena u svijetu.

nadia-murad-1.jpg

Dirljivi susret s papom Franjom

Nadia je se prošle godine 3. svibnja na općoj audijenciji susrela i s papom Franjom, kojega izuzetno cijeni i poštuje. O tome dirljivom susretu pisala je i na svojoj internet stranici, ističući da je nakon Papina toplog dočeka, „osjetila njegovu svetost, mir, nadu i milosrđe!“, te kako ju je obradovalo da ju je Papa prepoznao budući da poznaje njen životni križ i borbu protiv nasilja.

Godina u kojoj je prepoznato nasilje nad ženama

Kako bi pomogao žrtvama silovanja, Mukwege je u gradu Bukavuu, u blizini granice s Ruandom, 1999. osnovao bolnicu Panzi, u kojoj je dosad spasio živote više od 40 000 žena, žrtava silovanja koje su počinili vojnici i pripadnici paravojski.

Murad i Mukwege nagrađeni su Nobelom u godini u kojoj je zlostavljanje žena u svim sferama života izbilo u prvi plan diljem svijeta.

Nagradu će dobiti na svečanosti 10. prosinca u Oslu, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Izvor: Nedjelja.ba

Zanima te i ovo?
Olimpijka zahvaljuje Bogu nakon povijesne pobjede kao prva crnkinja koja je osvojila zlatnu medalju iz hrvanja
04. August 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.