U pokrajini Salamt, u jugoistočnom dijelu Čada, stanje je kritično zbog neishranjenosti, a posljedice se najjače odražavaju na djeci - upozorava organizacija Liječnici bez granica


U Čadu vlada teška prehrambena kriza koju otežava nasilje Boko Harama. Oko 3000 stanovnika jednoga mjesta na granici između Čada i Nigerije bilo je primorano pobjeći zbog napada integralista, u kojemu je ubijeno 18 osoba, a deset je žena oteto.

Prehrambena kriza
Organizacija Liječnici bez granica upozorila je na teško stanje u kojemu se nalazi bolnica u Am Timamu, koja ima 60 ležaja, ali koja je samo u svibnju primila 325 neishranjene djece. U istočnoj pokrajini Salamat, naime, vlada prehrambena kriza prouzročena krivom ishranom, klimatskim promjenama, teškim pristupom zemlji i vodi, te slabim sanitarnim sustavom. Neishranjenost je jedan od glavnih uzroka visoke stope dječje smrtnosti, zbog koje je Čad šesta zemlja na svijetu s više smrtnih slučajeva među djecom.

Zemlja u kojoj se malo govori
Riječ je o zaboravljenoj zemlji – izjavila je djelatnica Liječnika bez granica, Candida Lobes, koja se nedavno vratila u Italiju – ali potrebe su doista velike. Kriza je posebno teška tijekom takozvanoga „mršavog razdoblja“, od svibnja do listopada, kada je ljetina slaba. Osim toga, problem je i vrlo niska razina školovanja žena, zbog čega im je teško brinuti se za ispravnu ishranu cijele obitelji – dodala je Candida Lobes.

Liječnici bez granica u Čadu već 37 godina
Organizacija Liječnici bez granica već je 37 godina nazočna u Čadu, gdje ima jedinicu koja je u stanju odgovoriti na potrebe u roku manje od 72 sata. U Am Timanu, u pokrajini Salamat, od 2006. godine pomaže rodilištu, odjelu neonatologije i prehrambenom programu. Djeca koja dolaze u bolnicu, najteži su slučajevi. Važno je intervenirati u prvih 12 do 24 sata – istaknula je Candida.

Prekrasno je vidjeti djecu koja se vraćaju igri
Unatoč tom dramatičnom stanju, doista je dirljivo vidjeti djecu koja se pomalo oporavljaju kako se ponovno igraju u prostorima bolnice u kojoj lokalni liječnici, uz pomoć Liječnika bez granica, daju potporu na kognitivnom području, jer – istaknula je Candida Lobes – neishranjenost izaziva mentalne retardacije.

Zanima te i ovo?
Dan kada me 11-godišnje dijete naučilo sve što trebam znati o praštanju
09. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.