Kršćani u iračkom gradu Qaraqoshu obnovili su kršćansku knjižnicu koju su tijekom okupacije zapalili i djelomično uništili pripadnici ISIL-a. U Qaraqoshu je prije rata živjela četvrtina svih iračkih kršćana. Pripadnici ISIL-a ciljano su uništavali njihova sela i domove u Ninivskoj dolini, paleći pritom crkve i knjižnice.

Kako piše Independent Catholic News kad su se prognanici vratili u grad otkrili su da je većina knjiga spaljena ili ukradena. Volonteri su prvo s preostalih knjiga očistili prah i pepeo. Potom su obnovili prostore knjižnice koja je dva mjeseca nakon početka radova otvorila vrata građanima, prenosi Nedjelja.ba.

Katolički svećenik, otac Duraid, koji je nadgledao obnovu, izjavio je: “Iz crnih ruševina i razrušenih krhotina iznikao je kulturni centar. Sanjamo da će on postati prostor u kojem će se okupljati i istraživati intelektualci, studenti, autori, pjesnici i drugi iz našeg grada.”

Knjižnica, koja je ime dobila po “voljenom svećeniku Louisu Qasabu”, napravljena je u sklopu Kršćanskog centra za društvene i kulturne aktivnosti, a obnovljena je uz financijsku potporu lokalnog partnera organizacije Open Doors koja skrbi o progonjenim kršćanima diljem svijeta.

U Centru se održavaju seminari i umjetničke izložbe kao i satovi vjeronauka te druge aktivnosti povezane s crkvom.Trenutačno u knjižnici ima oko 650 naslova iz različitih kategorija – od starih rukopisa, preko znanstvenih i političkih knjiga do fikcije i dječje literature.

“Još nam uvijek nedostaju knjige o filozofiji, psihologiji i religiji, kao i moderna literatura, romani i popularna djela”, istaknuo je otac Duraid i naglasio: “Potrebni su nam i rječnici te veća raznolikost knjiga na engleskom i francuskom jeziku.”

U gradu Qaraqoshu živi najveća populacija kršćana u Ninivskoj dolini, na sjeveru Iraka. Prema crkvenim procjenama u grad se nakon oslobođenja vratilo više od 5 000 kršćanskih obitelji.

Organizacija Open Doors redovito objavljuje listu zemalja u kojima su kršćani iznimno ugroženi. Irak se trenutačno nalazi na 13. mjestu među 50 država.

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 25.6.2021.
25. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.