Papa Ivan Pavao II (Ioannes Paulus PP. II) 12. i 13 travnja 1997. godine bio je u posjetu Bosni i Hercegovini.

Dolazak pape je davao novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Po izlasku iz zrakoplova, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njene ljude.

Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu – poručio je papa.

Sutradan pred 50.000 prisutnih na stadionu Koševo papa je predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, taj se posjet nije mogao ostvariti budući da nitko nije mogao garantirati sigurnost Papi i hodočasnicima. Pa je Ivan Pavao II u Castel Gandolfu održao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio BiH, a o njoj je govorio čak 263 puta.

Zanima te i ovo?
Gdje su danas međugorski vidioci?
22. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.