Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Europe, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je cijepljenju s dvije doze cjepiva protiv COVID-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je osoba cijepljena jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom liječnika da je prebolio bolest COVID – 19 u razdoblju od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prijelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenom glasniku BiH“.

Iz Vijeća ministara podsjećaju kako je i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljeloj bolesti COVID-19

Brotnjo.info

Zanima te i ovo?
Matea Jelić nakon osvajanja zlata: Sve ispada tako kako je Bog zamislio, to je to!
26. July 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.