U nedjelju, 9. kolovoza 2020. župnik nevesinjske župe don Ante Luburić uputio je dopis u kojem je izvijestio da se zbog trenutačne situacije uzrokovane koronavirusom u Nevesinju otkazuje organizirano svečano hodočasničko slavlje župske svetkovine Velike Gospe.

Uzrok je epidemiološko stanje na prostoru župe Nevesinje, kako u samome gradu Nevesinju tako i u okruženju, prenosi  KTA.

Obavijest župnika don Ante prenosimo u cijelosti:

Dragi župljani, prijatelji župe nevesinjske, cijenjeni hodočasnici i štovatelji Gospe Nevesinjske!

Svi smo, sigurno, svjesni problema koje, kako nama ovdje, tako i po čitavu svijetu, nanosi nevidljiv, a tako moćan koronavirus. Njegovo djelovanje najbolje znaju oni koji su ga preživjeli, a muke i nevolje itekako osjeća medicinsko osoblje po ovdašnjim bolnicama, koje je danonoćno, u posebnoj opremi i zaštiti, na usluzi tolikim zaraženim osobama.

Znamenke zaraženih osoba u ovoj su zemlji iz dana u dan sve više uznemirujuće. A mi se možda počesto olako odnosimo, kako svojim ponašanjem tako i komentarima, prema opasnostima od ovoga sićušna virusa, koji je uzdrmao čitav svijet.

Braćo i sestre! S bolešću se, pogotovo s onom na koju nas se svakodnevno s ozbiljnih mjesta upozorava, ne smijemo šaliti! Svejedno, koja god i kakva god bolest bila, bio to ubod komarca, pčele ili kakva god kukca ili – s druge strane – težak karcinom i današnje virusno oboljenje. Bolest nam se osveti! I kada obolimo, samo intervencije tražimo, a posebno od Boga za zdravlje vapimo, a dok smo zdravi, malo na Boga mislimo, a na zdravlje – malo ili nimalo ne pazimo.

Posavjetovavši se sa svima kojih sam mišljenje želio i trebao čuti, istodobno svjestan odgovornosti koju kao župnik nevesinjski obnašam, a na temelju epidemiološkoga stanja na prostoru župe Nevesinje, kako u samome gradu Nevesinju tako i u njegovu okruženju, dužan sam vas izvijestiti o predstojećoj svetkovini Velike Gospe.

Naime, iz poštovanja prema onima koji nas pozivaju na razboritost i odgovornost, kao i prema bolesnicima koji su zahvaćeni bolešću i strahuju za život, ali i prema medicinskom osoblju, posebno COVID-bolnicâ od kojih je jedna i u Nevesinju za cijelo područje istočne Hercegovine i koja podnosi najveći teret, a imajući pred sobom i odredbu Republičkog štaba za vanredne situacije RS od 6. kolovoza 2020. prema kojoj su zabranjena sva javna okupljanja iznad 50 osoba, obavješćujem sve kojih se tiče, da ove godine svečana Misnoga slavlja, kao ni bilo kakva hodočašća na Veliku Gospu u Nevesinju – ne će biti.

Vašu ljubav prema Velikoj Gospi, našoj Gospi Nevesinjskoj, kojoj ste već desetljećima u pohode dolazili, pokažite ove godine poštujući preporučene mjere zaštite od virusa, pohađajući i odlazeći u svoju župnu ili najbližu Gospinu crkvu, gdje ćete u ovim uvjetima obaviti svoje zavjete i molitve za sve nam zajedničke potrebe.

Sve vas preporučujem zagovoru Gospe Nevesinjske kod Boga i s poštovanjem vas pozdravljam, stoji u obavijesti don Ante Luburića, župnika župe nevesinjske.

Zanima te i ovo?
Župna devetnica za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja
13. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.