Svijet prolazi kroz krizu napuštenosti, kao siroče – no mi imamo Majku, koja nas prati i brani, poruka je Papa Franje s jutarnje mise u Domu Svete Marte, na današnji spomen Gospe žalosne.

Evanđelje nas danas vodi na Kalvariju (Iv 19,25-27). Svi su se učenici razbježali, osim Ivana i nekih žena. Ispod križa je Marija, Isusova majka: svi su je gledali i pokazivali na nju kao na majku razbojnika i buntovnika. „Marija je to slušala i prolazila kroz velika poniženja“, tumači Papa. „Slušala je i važne ljude, koje je poštivala jer su bili svećenici“, kako se rugaju Isusu pozivajući ga da siđe s križa. Gledajući svog golog i raspetog sina, nastavlja Papa, „Marija je prolazila kroz veliku patnju, ali nije otišla. Nije zanijekala sina. On je bio njeno tijelo“.

Papa Franjo prisjeća se kako je u Buenos Airesu odlazio u posjet zatvorenicima, te je uvijek viđao žene dok čekaju u redu za ulazak u zatvor. „To su bile majke. Nisu se sramile: njihovo je tijelo bilo u zatvoru. Te žene su trpjele i sramotu – tumači Papa – jer su ljudi na njih upirali prstom pitajući se što su učinili njihovi sinovi, ali i najgora poniženja i pretrese prigodom ulaska u zatvor. No, to su bile majke, u posjetu svom tijelu. Tako je i Marija ostala sa svojim sinom, tamo, u velikoj patnji“.

Isus nam je obećao da nas neće ostaviti kao siročad (usp. Iv 14,18), te nam na Križu daje svoju Majku za našu Majku: „Mi kršćani imamo Majku, Isusovu Majku, imamo i Oca, Isusovog oca. Nismo siročad. A ona nas u tom trenutku rađa u velikoj boli. To je doista mučeništvo. Ona probodenog srca prihvaća da rodi svih nas u času boli. I od tada Ona postaje našom Majkom, brine se za nas i ne srami nas se, već nas brani“.

Istočni mistici su u trenucima duhovnih poteškoća savjetovali zaklon ispod plašta Majke Božje: „tamo đavao ne može. Jer ona je Majka i brani poput Majke. I zapadna je tradicija preuzela ovaj savjet i formulirala prvu marijansku antifonu 'Sub tuum praesidium' – 'Ispod tvojeg plašta, pod tvojom zaštitom, Majko'. Tu smo sigurni“, naglašava Papa.

Današnji svijet je napušten kao siroče – i možda upravo ove riječi 'Gledaj svoju Majku!' mogu biti od pomoći. „Imamo majku koja nas brani, poučava nas i prati, i ne srami se naših grijeha. Ne srami se, jer ona je Majka. Neka Duh Sveti, prijatelj i suputnik, Tješitelj i Branitelj poslan od Gospodina, učini te shvatimo veliko otajstvo Marijina majčinstva“, zaključio je Papa Franjo.

Zanima te i ovo?
Pozvani smo biti blagoslov za druge
18. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.