U povodu 500. obljetnice rođenja sv. Terezije od Isusa (Avilske) 28. ožujka, general Reda bosonogih karmelićana o. Saverio Cannistra pozvao je na sat molitve za mir u svijetu kao zajednički rođendanski dar svetoj Majci Tereziji.

Ta inicijativa predložena je za 26. ožujka karmelskoj obitelji, a papa Franjo prihvatio ju je kao svoju i odlučio započeti ovaj molitveni sat za cijeli svijet.

U svoje doba sv. Terezija zabrinuto je upozoravala: „Svijet je u plamenu!“ Karmelski general primjećuje da je danas stanje isto. Svijet je u mnogim patnjama zbog ratova, terorizma, sukoba, javnoga i obiteljskog nasilja te mnogih drugih bolnih vapaja. Sv. Terezija u svoje je vrijeme plakala nad boli svijeta, molila za njihovo ublaženje i djelovala u granicama mogućega.

Na tom tragu Cannistra upućuje poziv na izdizanje iznad osobnih interesa i uočavanje patnje današnjega društva: „Tog dana nećemo se moći sakriti ostavljajući rješavanje neugodnih problema onima koji vladaju. Dan 26. ožujka dan je kada glas svete Terezije mora odjeknuti u našim srcima kako bismo se zajedno s njom odlučiti dati od sebe ono malo što imamo, uvjereni da nije vrijeme za molitve od sitnoga značaja.“

Pozivajući na molitvu za mir koji zahtijeva dijalog i pomirenje Cannistra je potaknuo na opraštanje: „Otvorimo naša srca opraštanju; zatražimo oproštenje od onih koje smo povrijedili i molimo Boga da nam udijeli mir, mir koji nam je Isus obećao; ne mir od ovoga svijeta, nego onaj mir koji ispunja srce radošću i oslobađa nas od svakog kukavičluka."

Na tragu asiškoga molitvenog mirovnog pothvata sv. Ivana Pavla II. papa Franjo započet će ovu molitvu 26. ožujka u 6 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prema smjernicama karmelskoga generalnog vikara o. Emilija Martineza, pripadnici Karmela i svi molitelji za mir pridružit će se u vrijeme i na način koji smatraju najprikladnijim, bilo 26. bilo 27. ožujka.

Potiče se na uključenje crkvene pastire, zajednice, obitelji i bolesne, pripadnike svih kršćanskih zajednica, ali i drugih religija. Simbol molitve bit će svijeća zapaljena u prozoru.

Za više vijesti iz Crkve kliknite OVDJE

Zanima te i ovo?
Proplakala ikona Gospe Kazanske
07. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.