Pred više od stotinu tisuća vjernika i hodočasnika, koji su se na prvi dan 2015. godine, kada Crkva slavi svetkovinu Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, okupili unatoč hladnom, ali lijepom sunačnom vremenu na Trgu Svetog Petra, papa Franjo je usredotočio svoj nagovor na Isusovu majku Mariju, na Isusovo utjelovljenje te na naše krštenje i na potrebu mira u svijetu kako ljudi ne bi bili više robovi, već braća.Podsjećajući na misli što ih je izgovorio sinoć tijekom svečane večernje u bazilici Sv. Petra, Papa je istaknuo da je mir moguć te je pohvalio razne pothvate što su ih u tom smjeru organizirale razne mirotvorne ustanove.

Trg Sv. Petra bio je povezan s marijanskim svetištem Maria Dolens, nedaleko Rovereta u sjevernoj Italiji, posvećenim svim palim borcima u svim ratovima u svijetu, odakle je odzvanjalo veliko zvono što ga je blagoslovio Pavao VI.

Primijetio je kako je dobro na početku nove godine sjetiti se i našeg krštenja, jer smo tim sakramentom iznova rođeni za novi život i to pomoću Majke Crkve.

Krštenjem smo ušli u zajedništvo s Bogom te nismo više u rukama zla i grijeha, već primismo ljubav, nježnost i milosrđe nebeskog Oca, rekao je papa Franjo i objasnio kako nam ta Božja bliskost daje stvarni mir, Božji mir za koji se posebno molimo prigodom obilježavanja Svjetskog dana mira s temom: "Ne više robovi, već braća".

Ta poruka zahvaća sve, jer smo svi pozvani prema vlastitim mogućnostima suzbijati sve oblike ropstva i graditi bratstvo.

Čitajući veliki transparent na Trgu na kojem je pisalo da je molitva temelj mira, papa Franjo je istaknuo kako je stvarno molitva korijen mira te treba na odgojnom području poduzeti sve što je moguće kako bi se to ostvarilo, jer mir je moguć.

Zanima te i ovo?
Međugorje ISTINA o prvim danima Gospina ukazanja: Marinko Ivanković i Ivan Dragićević
12. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.