Prije svete mise, koja je započela u 11 sati na glavnom napuljskom trgu, Papa je u sakristiji pozdravio biskupe suslavitelje, predstavnike drugih Crkvi prisutnih u Napulju, te obitelj njujorškoga guvernera Andrewa Cuoma, a potom je  kod oltara na trgu blagoslovio sliku Bezgrješne Djevice.

Osvrćući se u propovijedi na ulomak iz evanđelja u kojem se ljudi, nakon Isusova govora, propituju tko je Isus, Sveti je Otac rekao da je Isus za neke bio prorok, za neke Krist, a neki su to osporavali tvrdeći da Mesija ne dolazi iz Galileje, nego iz Betlehema, iz roda Davidova; a time su, i ne znajući, potvrdili Isusov identitet – primijetio je Sveti Otac te se osvrnuo na ponašanje svećeničkih starješina.

Oni su bili poslali stražare da uhite Isusa, baš kao u diktaturama, a stražari su - vrativši se praznih ruku, govorili: „Nikad nitko nije govorio kao ovaj čovjek!“ U tim jednostavnim ljudima odjekivao je glas istine – ustvrdio je Papa dodajući da Božja riječ i danas izaziva podjele među onima koji je prihvaćaju i onima koji je odbijaju. Katkada se i u našem srcu upali protivljenje, kad osjećamo čar, ljepotu i istinu Isusovih riječ, ali ih istodobno i odbijamo jer su prezahtjevne – ustvrdio je Papa.

U Napulj sam danas došao da s vama zajedno navijestim: „Isus je Gospodin!“ 'Nitko ne govori kao On!' Samo On ima riječi milosrđa koje mogu iscijeliti rane našega srca. 'Samo On ima riječi života vječnoga' (usp. Iv 6,68). Moćna je Kristova riječ, ima božansku snagu: beskrajnu ljubav. Isusova riječ, Evanđelje, uči da su mirotvorci, krotki, ponizni i siromašni u duhu, blaženi. Ta Božja snaga mijenja svijet – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Kristova riječ želi doprijeti do svakoga, naročito do onih koji žive na egzistencijalnim periferijama, kako bi On bio središte njihova života i nade. A mi smo, koji smo po milosti primili riječ života, pozvani da izađemo iz svojih ograda te da svima misionarskim žarom donosimo milosrđe, nježnost i Božje prijateljstvo. Istodobno svaka župa i kršćanska zajednica neka bude svetište svima onima koji traže Boga, te gostoljubiva kuća siromasima, starijim osobama i svima potrebitima. Izlaziti i prihvaćati: otkucaji su srca Majke Crkve i sve njezine djece – istaknuo je Papa.

Kada se srca otvore Evanđelju, svijet se počinje mijenjati, a čovječanstvo oživljuje. Dok idemo prema Uskrsu, u čitavom se Božjem narodu rasplamsava nada da će uskrsnuti s Kristom, našim Spasiteljem. Neka ne bude uzaludna ova uskrsna milost za narod Božji u ovom gradu. Prihvatite tu milost da se grad Napulj ispuni nadom Krista Gospodina. To želim svima, a naročito vas mlade potičem: Otvorite se snazi uskrslog Isusa, pa ćete u ovaj grad donijeti plodove novoga života: pravednu razdiobu, pomirenje, služenje i bratstvo – kazao je Papa obrativši se potom svima:

Dragi građani Napulja, ne dopustite da vam ukradu nadu! Neka vas ne zavode laskava obećanja lake zarade i nepošteno bogaćenje. Odlučno se suprotstavite organizacijama koje prodajom droge i drugim zlima kvare mlade, siromašne i slabe. Ne dopustite da iskvarenost i zločin izobliče lice ovoga grada! Zločincima i svim njihovim pomoćnicima ponavljam: obratite se ljubavi i pravdi. Dopustite da vas Božje milosrđe pronađe. S Božjom se milošću, koja oprašta sve, može pošteno živjeti. To od vas traže i suze napuljskih majki, pomiješane sa suzama Marije, Nebeske Majke, koju zazivate u mnogim napuljskim crkvama. Neka one omekšaju tvrda srca i privedu ih na put dobra – poželio je Sveti Otac.

Zaključujući propovijed, Papa je rekao da je vrijeme da se Napulj pridigne; a to je njegova želja i molitva za grad „bogat duhovnim, kulturalnim i ljudskim vrijednostima, koji je iznad svega sposoban ljubiti. Vlasti, ustanove, razne društvene stvarnosti i građani, svi zajedno i skladno, mogu graditi bolju budućnost“, koja se ne sastoji u mirenju sa sudbinom, nego u pouzdanom otvaranju svijetu – ustvrdio je papa Franjo.

U Kristovu milosrđu, koje obnavlja sve stvari, grad može naći snagu da pouzdano ide naprijed, snagu za mnoge živote, obitelji i zajednice. Nadati se znači opirati se zlu. Nadati se znači Božjim očima gledati svijet. Nadati se znači  posvema vjerovati Bogu Ocu koji uvijek prašta sve. Bog, izvor naše radosti i razlog naše nade, živi u Napulju. Neka njegova milost i blagoslov podupru vaš hod u vjeri, ljubavi i nadi; vaše dobre nakane te pothvate moralnog i društvenog iskupljenja. Neka vas prati Gospa – poželio je Papa na napuljskom dijalektu.

Zanima te i ovo?
Proplakala ikona Gospe Kazanske
07. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.