Papa Franjo je za vrijeme jutarnje mise u Domu svete Marte pozvao kršćane da se obrate Bogu tražeći hrabrost i snagu koje su potrebne kako bismo u svojim životima nasljedovali Isusa.

Sveti je Otac u svojoj propovijedi razmišljao o Isusovu putu prema Jeruzalemu. Kao što svjedoči današnje Evanđelje po Luki, Isus se približava muci i križu. Prihvaćajući Očevu volju, On sa svom odlučnošću ide prema Jeruzalemu i objavljuje tu nakanu svojim učenicima.

Papa je podsjetio kako je Isus samo u jednoj prilici, i to u Getsemanskom vrtu, od Oca zatražio da ga mimoiđe 'čaša': „Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti“. Ono što Otac od nas želi – kazao je Sveti Otac – jest odlučnost i poslušnost te će On čekati s neizmjernim strpljenjem.

Papa Franjo je zatim objasnio da učenici nisu slijedili svog Učitelja za vrijeme njegova putovanja prema Jeruzalemu. To se očituje na različitim mjestima u evanđeljima: ponekad učenici nisu razumjeli što je Isus htio reći ili nisu htjeli razumjeti jer su se bojali; u drugim su prilikama skrivali istinu ili su ih druge stvari ometale; a znali su također, kao što svjedoči današnje Evanđelje, tražiti izliku kako ne bi razmišljali o onome što je čekalo Gospodina – napomenuo je Papa te nastavio – Isus je bio sam jer nitko nije razumio Isusovo otajstvo, a jedino mu je „društvo“ bio anđeo koji je poslan s neba da Isusa utješi i osnaži u Getsemanskom vrtu.

Sveti je Otac na kraju predložio da danas odvojimo malo vremena kako bismo razmišljali o Isusu koji nas je toliko ljubio, koji je sam išao prema križu. Razmišljajmo o njemu i zahvalimo mu na njegovoj poslušnosti i hrabrosti te zapodjenimo razgovor s njime – potaknuo je papa Franjo te nastavio – Razgovarajte s Isusom, priznajući sve ono što je učinio za nas, kao i strpljenje kojim podnosi naše grijehe i neuspjehe. Odvojite danas nekoliko minuta, bilo pred raspelom, bilo koristeći svoju maštu, da biste „vidjeli“ Isusa kako odlučno ide prema Jeruzalemu i molite za milost da imate hrabrost izbliza ga slijediti – zaključio je Papa.

Zanima te i ovo?
Proplakala ikona Gospe Kazanske
07. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.