Ove nedjelje koja neposredno prethodi Božiću slušamo evanđelje Navještenja – rekao je papa Franjo tijekom podnevnoga nagovora prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, održanog na Trgu svetog Petra u Vatikanu i nastavio – u tom odlomku evanđelja vidimo suprotnost između anđelova obećanja i Marijinog odgovora.

Ta se suprotnost očituje u dimenziji i sadržaju izraza dvoje sudionika. Anđeo reče Mariji: „Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, 'ti ćeš začeti i roditi Sina' komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega; Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati kraja“.

To je duga objava koja otvara nečuvene vidike – rekao je Papa i objasnio – dijete koje će roditi ta ponizna djevojka iz Nazareta zvat će se Sin Svevišnjega,  nemoguće je začeti veće dostojanstvo od toga. I nakon Marijinog pitanja kojim ona traži objašnjenje, anđelova objava postaje još detaljnija i iznenađujuća.

Međutim, Marijin je odgovor kratka rečenica koja ne govori o slavi ili prednosti – rekao je Sveti Otac i naglasio – nego samo o raspoloživosti i službi: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“. Sadržaj je također različit. Marija se ne uzvisuje zbog te činjenice da će postati upravo majka Mesije, nego ostaje skromna i izražava svoje prijanjaje uz Gospodinov plan.  

Ta značajna suprotnost – dodao je papa Franjo – pomaže nam razumjeti da je Marija doista ponizna i da se ne želi isticati. Priznaje se malenom pred Bogom i sretna je što je tako. Istodobno, svjesna je da o njezinom odgovoru ovisi ostvarnje Božjeg plana i da je pozvana prianjati uz njega čitavim svojim bićem.

U tim okolnostima – naglasio je Papa – Marijino ponašanje savršeno odgovara onom Sina Božjega kada dolazi na svijet. On želi postati Gospodinov sluga,  staviti se u službu čovječanstva kako bi izvršio Očev plan. Marija kaže: "Evo službenice Gospodnje"; i Božji Sin, ulazeći u svijet, kaže: "Evo dolazim da bih vršio, o Bože, volju tvoju". U Marijinu stavu potpuno se odražava ta izjava Sina Božjega koji također postaje sin Marijin. Tako se Gospa pokazuje savršenom suradnicom Božjeg plana i u svojem 'Veliča' moći će izreći da je „Bog uzvisio neznatne“, jer tim je poniznim i velikodušnim odgovorom zadobila najvišu slavu.

Dok se divimo našoj Majci radi njezinog odgovora na Božji poziv i poslanje – rekao je Sveti Otac na kraju svojeg nagovora – molimo ju da pomogne svakom od nas prihvatiti Božji plan u svojem životu s iskrenom poniznošću i hrabrom velikodušnošću.

U molitvenom ozračju rođenja Kralja mira – rekao je nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja papa Franjo – molimo za dar mira u čitavom svijetu, osobito za narode koji najviše trpe zbog sadašnjih sukoba. Posebno ponavljam svoj apel kako bi povodom svetkovine Božića otete osobe – svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici – bile puštene i kako bi se vratile svojim domovima.

Jamčim da ću moliti za narod filipinskog otoka Mindanao pogođenog olujom koja je prouzrokovala žrtve i velike štete. Neka milosrdni Gospodin primi duše umrlih i utješi one koji trpe zbog te nesreće – rekao je na kraju Papa i pozdravio sve nazočne vjernike, hodočasnike, obitelji, župe i udruge. Svima je preporučio da nađu malo vremena, da se zaustave u tišini i molitvi pred jaslicama kako bi se u srcu klanjali otajstvu pravog Božića, samom Isusu koji nam dolazi u ljubavi, poniznosti i blagosti, te je preporučivši se u molitve, svima zaželio sretan Božić.

Zanima te i ovo?
Pozvani smo biti blagoslov za druge
18. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.