Kateheza: 'Kontemplativna molitva' Čitanje: Ps 8,2.4-6.10

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Nastavljamo kateheze o molitvi. U ovoj bih se katehezi zaustavio na molitvi kontemplacije. Kontemplativna je dimenzija ljudskog bića, koja još nije kontemplativna molitva, poput 'soli' života: daje ukus našim danima. Može se kontemplirati gledajući sunce koje izlazi ujutro ili drveće koje u proljeće postaje zeleno; može se kontemplirati slušajući glazbu ili pjev ptica, čitajući knjigu, razmatrajući ispred umjetničkog djela ili pred onim remek-djelom koje je ljudsko lice. Carlo Maria Martini, poslan kao biskup u Milano, svoje prvo pastoralno pismo naslovio je: 'Kontemplativna dimenzija života'. Oni koji žive u velikom gradu, gdje je sve, možemo reći, umjetno i funkcionalno, zapravo riskiraju izgubiti sposobnost kontemplacije. Kontemplacija prije svega nije način rada, već način postojanja. Biti kontemplativan.

Biti kontemplativan ne ovisi o očima, već o srcu. I ovdje počinje molitva kao čin vjere i ljubavi, kao 'dah' našeg odnosa s Bogom. Molitva pročišćava srce i s njim rasvjetljuje i pogled, omogućavajući nam da shvatimo stvarnost s druge točke gledišta. 'Katekizam' ovu preobrazbu srca opisuje molitvom citirajući poznato svjedočanstvo svetog župnika Arškog: 'Molitva promatranja je pogled vjere, usmjeren na Isusa. 'Ja gledam Njega i On gleda mene', govorio je u vrijeme svog svetog župnika seljak iz Arsa moleći pred svetohraništem. […] Svjetlo Isusova pogleda rasvjetljuje oči našega srca; ono nas uči da sve vidimo u svjetlu njegove istine i njegova suosjećanja za sve ljude' (Katekizam Katoličke Crkve, 2715). Sve se rađa tu: iz srca koje osjeća da ga se gleda s ljubavlju. Tada se stvarnost promatra drugačijim očima.

'Ja gledam Njega i On gleda mene!' To je tako: u ljubavnom promišljanju, tipičnom za najintimniju molitvu, nisu potrebne mnoge riječi: dovoljan je pogled, dovoljno je biti uvjeren da je naš život okružen velikom i vjernom ljubavlju od koje nas nikada ništa ne može odvojiti.

Isus je bio učitelj ovog pogleda. U Njegovu životu nikada nije nedostajalo vremena, prostora, tišine, zajedništva u ljubavi, koje postojanju omogućava da ne bude uništeno neizbježnim iskušenjima, već da ljepota ostane netaknuta. Njegova tajna bio je odnos s nebeskim Ocem.

Sjetimo se preobraženja. Evanđelja ovu epizodu smještaju u kritični trenutak Isusova poslanja, kada oko Njega rastu osporavanja i odbacivanje. Čak i brojni Njegovi učenici to ne razumiju te odlaze; jedan od dvanaestorice gaji misli o izdaji. Isus počinje otvoreno govoriti o muci i smrti koje ga čekaju u Jeruzalemu. U tom se kontekstu Isus uspinje na visoku goru s Petrom, Jakovom i Ivanom. Evanđelje po Marku kaže: „I preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti' (9,2-3). Baš u trenutku kada je Isus neshvaćen, odlazili su, ostavljali ga samog jer ga nisu razumjeli. Baš kada se čini da se sve zatamni u vrtlogu nesporazuma, tada sine božanska svjetlost. To je svjetlost Očeve ljubavi koja ispunjava srce Sina i preobražava cijelu Njegovu osobu.

Neki drevni učitelji duhovnosti kontemplaciju su shvaćali kao suprotnost akciji, i uzvisivali su ona zvanja koja bježe od svijeta i njegovih problema da bi se u potpunosti posvetili molitvi. U stvarnosti, u Isusu Kristu, Njegovoj osobi i u Evanđelju, nema suprotnosti između kontemplacije i akcije. Najvjerojatnije je proizašla iz utjecaja nekog neoplatonskog filozofa koji stvara tu suprotnost, ali tu se sigurno radi o dualizmu koji ne pripada kršćanskoj poruci.

U Evanđelju postoji jedan veliki poziv, a to je slijediti Isusa na putu ljubavi. To je vrh i središte svega. U tom su smislu ljubav i kontemplacija sinonimi, izriču isto. Sveti Ivan od Križa tvrdio je da je maleni čin čiste ljubavi korisniji Crkvi od svih ostalih djela zajedno. Ono što se rađa u molitvi, a ne od umišljenosti našega ja, onoga što se pročišćava poniznošću, čak i ako je to čin osamljene i tihe ljubavi, najveće je čudo koje kršćanin može postići. To je put kontemplativne molitve. 'Ja gledam Njega i On gleda mene', i u tom je čin ljubavi, u tihom dijalogu s Isusom koje je veoma dobro za Crkvu. Hvala.

Zanima te i ovo?
AMERICA'S GOT TALENT: „NIGHTBIRDE“: „Ne možeš čekati da život prestane biti težak, kako bi bio sretan!“
12. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.