Stid je milost koja nas ozdravlja od grijeha – kazao je papa Franjo u svojoj današnjoj propovijedi, na misi, u Domu svete Marte. Papa prelazi preko biblijskoga teksta, zaustavljajući se na stvarnosti grijeha koja – kao u Baruhovu proročanstvu – obilježava sve ljude – „svećenike, kraljeve, vođe, i očeve„…

„Nitko ne može reći: ‘Ja sam pravedan’ ili ‘ja nisam kao on ili kao ona’; Ja sam grešnik i rekao bih da nam je gotovo svima to „osobno“ ime koje svi nosimo: 'grješnici'. A zašto smo grešnici? Zbog toga što u odnosu prema Gospodinom, gotovo nikada nismo poslušni:

On je rekao jedno – mi smo učinili nešto drugo. Nismo slušali njegov glas; a on nam je toliko puta govorio. U svom životu, svatko može promisliti: 'Koliko puta mi je Gospodin govorio? Koliko puta nisam slušao, ni čuo?!'. Govorio je i roditeljima, obitelji, s katehetom, u crkvi, u propovijedima; govorio je u našem srcu." – rekao je papa Franjo.

Ali smo se pobunili – to je, dakle, grijeh; „pobuna”; to je „nepokornost”; svatko je od nas išao „po nagnuću svog opakog srca” svakodnevno padajući u „mala idolopoklonstva”; to su pohlepa, zavist, mržnja, a posebno klevetanje; ono koje Papa definira kao "rat srca kako bi se uništilo drugoga ".

A to je zbog grijeha, kao što je piše Baruh: „Tad navališe na nas nevolje i prokletstva”, jer „grijeh uništava srce, ubija dušu, slabi je i čini bolesnom” – pojasnio je Papa, uvijek je to grijeh u odnosu na Boga. "Nije to mrlja koju ćeš ukloniti. Kada bi to bila mrlja, bilo bi dovoljno otići do kemijske čistionice i dati da se očisti...

Ne – nastavio je Papa – grijeh je pobuna protiv Gospodina. To je već po sebi ružno, ali ružno je i protiv Gospodina, koji je dobar... Ako pak mislim na svoje grijehe, umjesto da upadnem u depresiju, osjećam onaj veliki osjećaj stida – stid je ono o čemu govori prorok Baruh. „Stid je milost" – rekao je Sveti Otac.

Stid "otvara vrata ozdravljenju"... Poziv koji Papa na kraju svojeg razmišljanja upućuje jest ovaj: osjećati pred Gospodinom stid za svoje grijehe i zamoliti Ga za ozdravljenje:

„Kad nas Gospodin ugleda tako postiđene zbog onoga što smo učinili, i da ponizno molimo za oprost – On je Svemogući – briše nam to, grli nas, miluje i oprašta nam. To je način da dođemo do oprosta; ono čemu nas prorok Baruh danas uči. „Slavimo danas Gospodina jer je svoju svemoć želio pokazati upravo po milosrđu i praštanju" – zaključio je papa Franjo.

Zanima te i ovo?
Proplakala ikona Gospe Kazanske
07. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.