U jesen 2007. godine u Majčinom Selu je postavljena brončana skulptura naziva „Međugorski Krist“.

Djelo je poznatog franjevca i umjetnika FRA JOAKIMA (JAKOG) GREGOVA. Blagoslovio ga je tadašnji ravnatelj Majčina sela fra Svetozar Kraljević.

Na velikom slovu M koji simbolizira M za Međugorje i M za Mariju, raspeti je Isusov korpus. Kip je prvotno trebao biti postavljen na ulazu u Međugorje, ali je smatran neprikladnim, pa su ga donirali Majčinom selu. Danas se uzdiže između stabala šipka, maslina i aronije spajajući znoj zemlje i hladovinu Neba. Stoji kao podsjetnik vječne čežnje čovjeka za Visinama!

Fra Joakim je rođen na Pašmanu, 1952. Diplomirao je kiparstvo na Visokoj školi dekorativnih umjetnosti u Rimu u klasi prof. B. M. Ciaccia. Teolog je i svećenik te misionar koji je od 1984-99. služio u zemljama Sjeverne Amerike, a 1991. se vratio u Hrvatsku.

Ujedno je slikar, restaurator i pjesnik. Njegove se brojne skulpture, reljefi, vitraji i slike nalaze diljem svijeta. To su uglavnom figurativna djela religiozne tematike. Autor je Sv. Florijana s amforom u Hvaru i Sv. Franje Asiškog u Milni. Među nagrađenim radovima je Pietà za čiju je kompoziciju na međunarodnoj izložbi ”Biennale del Lazio” 1981. osvojio prvu nagradu za kiparstvo. Danas je gvardijan franjevačkog samostana bl. Gospe od Milosti u Hvaru.

medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Fra Jozo Zovko: Milosti Međugorja treba nastaviti živjeti
07. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.