Hrvatska je uistinu Marijanska zemlja, egzistiranje hrvatskog naroda prožeto je Marijom pa ako je tako onda je posve jasno kome trebamo upraviti svoju nadu, gdje trebamo tražiti pomoć da bismo se izbavili od strahota koje su zadesile lijepu našu. Svoje vapaje stavimo u ruke naše Majke!

Uputimo i danas svoj pogled u Djevicu Mariju koja će nas i u sadašnjim okolnostima očuvati od propasti i sigurno voditi – putem spasenja.

Naši preci imali su čvrsto pouzdanje u Bogorodicu i u njezin moćan zagovor i zaštitu. Evo pet događaja iz naše povijesti u kojima se jasno očituje čudesna Gospina zaštita i očuvanje od propasti:

1. u borbi protiv Turaka: Gospa Badijska očuvala je Korčulu od
propasti na Veliku Gospu 1571.,
2. Gospa od Skrpjela zaštitila je Perast 1654., .
3. Gospa Sinjska Sinj na Veliku Gospu 1715.,
4. zagovorom Gospe Tekijske obranjen je Petrovaradin na Gospu Snježnu 1715.
5. Marijinim zagovor i oslobađanje Knina u Domovinskome ratu
na Gospu Sniježnu 1995.

Kada su Hrvati bili pozvani davne 626 godine od strane cara Heraklija da iz područja Dalmacije potisnu Avare i kada su su Hrvati svladali Avare, Heraklije je zamolio Papu da pošalje Hrvatima kršćanske vjerovjesnike.

Papa je poslao Ivana Ravenjanina, osnovana je splitska nadbiskupija i 642 godine počelo je pokrštavanje Hrvata. Katedrala u Splitu odkuda je sve počelo posvećena je Uznesenju Marijinu, dakle službeni počeci pokrštenja Hrvata niču iz Marijine crkve . Gospa je od početka s nama, a mi ju danas zaboravljamo, mnoga naša Marijanska svetišta padaju u zaborav.

Naše prvo Marijansko svetište je Gospa Solinska, drugo odmah iza Gospe Solinske je Majka Božja Gorička na otoku Krku, povijest kršćanstva na otoku Krku seže u 9 st.

Mnoge Marijanske crkve u Hrvatskoj propadaju, nestaju…. mi odlazimo u tuđe zemlje gledati čudesa, a Gospa se prošetala Hrvatskom, na mnogo mjesta, pred puno godina, ostavila trag, to su naša svetišta priznata od Crkve, to su sveta mjesta. Mnogi od vas odlaze na sveta mjesta a i da ne znaju da je Gospa baš tu učinila čuda, u njihovim crkvama.

Uz Mariju Goričku sa Krka postoji i svetište Majke Božje Volavske (samo 40 km od Zagreba) čiji početak seže u 12 stoljeće, 1866. godine svjedoči tadašnji župnik da u Volavje dolazi 30.000 hodočasnika.

U Volavsko svetište kao u i svetište Majke Božje Goričke rado su hodočastile žene nerotkinje da od Marije isprose dar majčinstva.

Naš dragi Otac poslao je davno Mariju u naš narod, nikad nije uzeo darove koje nam je po njoj poslao, a mi narod kakav već jesmo, i zahvaljujući nekim drugim utjecajima potiskujemo taj dragocjeni i neprocijenjivi dar imamo Gospu za Kraljicu, ne dozvolimo da nas drugi izvuku iz Marijinog naručja u kojem nas čuva stoljećima, kažite drugima naša Gospa je s nama od kad smo ovdje, ona nama nije strana, pozovite i druge da osjete što znači biti Marijino drago djete, ne tražite ju po svijetu, naučite svoju povijest i Gospa Fatimska je u jednoj poruci upozorila “Neki narodi će iščeznuti”.

Ne dopustite da to budemo mi, čuvajmo svoju povijest, vratimo se Mariji! Ona je s nama - Marija.

Zanima te i ovo?
Matea Jelić nakon osvajanja zlata: Sve ispada tako kako je Bog zamislio, to je to!
26. July 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.