“Želja nam je samo posvjedočiti iskustvo i radost naše vjere, radost je zarazna i nju žele svi.”, rekao je za Narod.hr fra Stjepan Brčina jedan od organizatora Hoda mladih sv. Antunu i evangelizacije na Trgu bana Jelačića koji će se održati 7. lipnja s početkom u 18 sati.

(VIDEO) Prvi Antunovski hod mladih u petak, 7. lipnja u 18 sati

Narod.hr: Što vas je potaknulo na organizaciju hoda?

Za sve što činimo postoji trenutak koji nas je usmjerio na djelovanje, postoji nadahnuće koje potiče misao, osjećaj, razmišljanje i molitvu. Sve ovo rađa se u srcu, mjestu djelovanja Duha Svetoga koji nam daje jasnoću što nam je činiti. Ujedno, pomaže razbistriti vlastite ideje i želje i uskladiti ih s Božjim nadahnućem. Tako sam kroz molitvu došao do jasnoće djelovanja i usklađenosti nadahnuća i vlastitih želja o formiranju tima mladih ljudi koji žele raditi na području evangelizacije.

Gospodin me je vrlo brzo blagoslovio takvim ljudima. Uz njihovu redovitu zauzetost u župi u radu s mladima, razmišljao sam što mi još možemo učiniti u izlaženju iz okvira naše župe? Na koji još način možemo posvjedočiti radost naše vjere. Kao animator naših mladih trebao sam, prošle godine, organizirati ,,Antunovski hod” u Padovi koji se održava svake godine. Pomislio sam: zašto mi ne bismo mogli organizirati ,,Hrvatski Antunovski hod”. Kada sam podijelio ovu misao sa subraćom i mladima svi su je podržali.

Za realizaciju ove ideje posebnu smo podršku imali od župnika dva najpoznatija svetišta sv. Antuna u Zagrebu: fra Roka Bedalova, župnik sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu i vlč. Antuna Sente, župnik sv. Antuna u Sesvetskim Selima.

Narod.hr: Kome je Hod namijenjen?

Hod je namijenjen svim mladima – štovateljima sv. Antuna, svima koji se osjećaju mladi, kao i svima koji žele podržati mlade na njihovu putu rasta u vjeri. Dobrodošli su svi koji žele, moliti, evangelizirati, svjedočiti, družiti se, učiniti zavjet za sebe ili nekoga drugoga.

Narod.hr: Kako će izgledati evangelizacija na Trgu bana J. Jelačića?

Želja nam je samo posvjedočiti iskustvo i radost naše vjere, radost je zarazna i nju žele svi. Kada dođemo na Trg, mladi će imati nekoliko animacijskih pjesama, nakon čega su pripremili jedan igrokaz. Igrokaz je kršćanskog karaktera koji bi prolaznika trebao potaknuti na razmišljanje.

Nakon toga će biti kratak nagovor i osvrt na ono što su vidjeli. Potom će animatori animirati okupljene, a svećenici će biti na raspolaganju ljudima za molitvu, blagoslov, ispovijed ili razgovor.

Narod.hr: Kad ste se osobno prvi put susreli sa takvim oblikom evangelizacije

Zajedno sa subraćom franjevcima studentima, s kojima sam studirao na Papinskom sveučilištu teologije sv. Bonaventure – Seraphicumu, gdje sam i živio nekoliko godina, bio sam član evangelizacijske zajednice.

Potaknuti pozivom pape Franje upućenom redovnicima: „ Probudite svijet!” odlučili smo se na osnivanje zajednice. Željeli smo odgovoriti na poziv Svetoga Oca koji je pozvao cijelu Crkvu na „izlazak”, izlazak na ulice, izlazak iz vlastitih okvira evangelizacije i izlazak koji prihvaća okvire Duha Svetoga. Tako smo tražili načine za ostvarenje ove ideje na ulicama. Dijeljenje radosti koja proizlazi iz življenja vjere odvijalo se ulicama Rima kroz glazbu, molitvu, sv. ispovijedi i euharistijsko klanjanje. Na završetku smo dijelili poruke s Božjom riječju s kojom je obogaćen život svake osobe, onih koji su se uključili u evangelizaciju, koji su promatrali, koji su bili u prolazu…. Tražili smo način kako ljudima donijeti vjeru koja je mlada i živa, ali i dobro ukorijenjena u teološkim temeljima, kao i u riječima crkvenih otaca, nasljednika onoga Petra koji je utemeljio Crkvu i za čiju službu su odlučili posvetiti svoje živote.

Narod.hr: Što pripremate s mladima nakon Antunovskog hoda?

Vrijeme u kojem čovjek zasluženo odmara je sigurno vrijeme ljeta kada čovjek usporava svoj rad te odlazi na zasluženi odmor. No, pod riječju odmor ne treba tražiti i riječ lijenost jer ako nešto ne radiš, ne znači da besposličariš. Kako bismo spojili ugodno s potrebnim, ovoga ljeta organiziramo ljetni kamp za mlade u Cresu.

Samostan svetoga Franje bit će mjesto na kojem će, mladi, imati priliku napuniti svoje baterije i fizički i duhovno. Imat će priliku stjecanja novih prijateljstva, opuštanja u ljetnom suncu i Jadranskom moru, ali bit će i prilike za povući se u tišinu, odnosno u Božju blizinu. Također, bit će ponuđena dva termina u koje se mladi mogu prijaviti.

Prvi termin ljetnog kampa je od 22. do 29. srpnja, a drugi je od 29. srpnja do 5. kolovoza. Ovim putem pozivam sve mlade bez obzira odakle su da se odvaže i prijave kako bi doživjeli istinsku ljetnu avantura i iskuse, ako još nisu, nešto drugačije vrijeme ljetnog odmora. Nakon ljeta, u Zagrebu na Svetome Duhu nastavljamo naše redovite susrete za studente i radničku mladež pod nazivom „Duhovno duhovite večeri”.

Ovo je pripremljeni program, koji će vjerujem djelovanjem Duha Svetoga biti obogaćen novim nadahnućima, ostvarenim susretima i ispunjenim mladim životima.

Antunovski hod mladih – 7. lipnja

Na prvom Antunovskom hodu mladi će prijeći put od zagrebačkog Svetog Duha do svetišta sv. Antuna u Sesvetskim Selima.

“Želeći približiti svetog Antuna Padovanskog mladima, odlučili smo pokrenuti i realizirati inicijativu pod nazivom „Antunovski hod mladih“. Ruta kojom bi ovaj hod išao bio bi put od svetišta svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu do svetišta svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.”, priopćili su organizatori na Facebooku.

Hod će trajati pet do šest sati. Samim time mladi će imati vremena upoznati se bolje i iskusiti žrtvu noćnog hodanja. Sam program započet će u 18 sati na zagrebačkom Svetom Duhu, gdje će mladi imati mogućnost čašćenja relikvija sv. Antuna Padovanskog, a nakon toga će uslijediti večernja misa s početkom u 19 sati.

Misu će glazbeno animirati ansambl Kolbe. Po završetku svete mise, negdje oko 20 sati, započet će „Antunovski hod mladih“. Hod će se sastojati od nekoliko etapa i zaustavnih točaka. Prva od njih bit će Trg bana Josipa Jelačića. Nakon toga uslijedit će hod do Dubrave, odnosno do samostana hercegovačkih franjevaca, gdje će se izmoliti molitva Večernje sv. Antuna te će se ponovno pružiti prilika za kratak odmor i okrjepu. Konačan cilj je svetište sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Tamo će se održati noćno euharistijsko klanjanje, a nakon klanjanja zahvalno slavljenje uz duhovni sastav Amorose i Petra Buljana. Na kraju svega organizirat će se prijevoz do okretišta Dubrava, odakle će se mladi uputiti prema svojim kućama.

PROGRAM:
◉ 18:00 – Župa i svetište Sv. Antuna Padovanskoga (Sveti Duh)
– Okupljanje i čašćenje relikvija sv. Antuna
◉ 19:00 – Sveta Misa (glazbeno animira ansambl Kolbe)
◉ 20:00 – Polazak hodočasnika
◉ Trg bana Josipa Jelačića
– Evangelizacija
◉ Dubrava – Samostan i crkva hercegovačkih franjevaca
– Molitva Večernje sv. Antunu. kratki odmor i okrjepa
◉ Župa i svetište Sv. Antuna Padovanskoga (Sesvetska sela)
– Euharistijsko klanjanje
– Zahvalno slavljenje (grupa Amorose i Petar Buljan)
– Povratak autobusima do okretišta Dubrava

Izvor: narod.hr

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 20.6.2021.
20. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.