Fra Ivan Marić slavio je danas Mladu misu u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku. Misno slavlje otpočelo je procesijom, nakon čega su uslijedili blagoslovi oca Mile i majke Katice svome sinu mladomisniku ispred oltara, a odmah zatim i pozdravni govori. Fra Ivan je za svoje mladomisničko geslo odabrao riječi: „Milost Gospodina našega Isusa Krista sa svima.“.

- Vrijeme u kojem mi danas živimo, vrijeme je u kojem se službenike Crkve u svakoj prilici nažalost pokušava staviti na stup srama. Tome danas uvelike pridonose određeni mediji koji često nepravedno i neprovjereno prikazuju svećenike u kontekstu njihovih osobnih slabosti… Ti si dragi fra Ivane odlučio slijediti Krista u franjevačkom redu, neka te Krist ispuni duhom mudrosti i poniznosti u izvršenju svojih redovničkih i svećeničkih obveza. Gospodin neka ti bude snaga i neka te vodi, a Njegova riječ neka te nadahnjuje u tvom radu. Onda ćeš i kroz vlastite slabosti i kroz ljudsku ograničenost doživljavati uzvišenost poziva kojim te je Bog sam pozvao – rekao je u pozdravnom govoru župnik fra Miro Šego i čestitao fra Ivanu, njegovoj obitelji i cijeloj župnoj zajednici.

Nakon pozdravnih govora mladomisnik je otpočeo Mladu misu, na kojoj je prigodnu propovijed održao fra Goran Azinović. U svojoj homiliji fra Goran je primijetio da će župa Krista Kralja u samo dvije godine imati četiri mladomisnika, što je fascinantno i za svaku pohvalu. Obraćajući se svom kolegi fra Goran se prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, pokojnog odgojitelja franjevačkih novaka, i prepričavajući svoj božićni posjet hospiciju, a na poseban način starici na samrti, fra Ivanu poručio što je to najvažnije u životu svakog svećenika.

Župa Krista Kralja – „istinski duhovni humus“

- Dragi mladomisniče fra Ivane, izabrao si za svoj mladomisnički naslov riječi: „Milost Gospodina našega Isusa Krista sa svima.“, i pozdravljam te upravo tim, zadnjim riječima iz Svetog pisma. Riječima Onoga koji će imati zadnju riječ nad svim našim životima. Njemu, Gospodaru živih i mrtvih posvetio si i ređenjem predao svoje ruke i svoj život na službu poučavanja, posvećenja i vođenja puka božjega, ali kao franjevac, član ove časne Provincije, stoga ti od srca čestitam u ime sve naš braće. Provincija hercegovačkih franjevaca prima te radosno, raduje se danas s tobom i raduje se tvom budućem doprinosu životu u zajednici. Neka te doista vodi milost Krstova koju si svojom pozivnicom zaželio svima nama – rekao je dr. fra  Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Prije ovih riječi upućenih fra Ivanu provincijal je najsrdačnije zahvalio mladomisnikovoj obitelji, rodnoj župi Doljani i župi Krista Kralja – Čitluk. Župu u čijoj su se župnoj crkvi na današnjoj Mladoj misi u zajedništvu okupili brojni svećenici i vjernički puk provincijal Šteko opisao kao „istinski duhovni humus“ u kojem se rađaju duhovna zvanja.

Na kraju današnje Mlade mise fra Ivan Marić okupljenima je uputio riječi zahvale, nakon čega je s ostalim mladomisnicima koji su danas bili u Čitluku vjernicima udijelio blagoslov.

FOTOGALERIJU možete pogledati OVDJE.

Za više vijesti iz Hercegovine kliknite OVDJE

Zanima te i ovo?
Robert Schuman, prvi predsjednik Euopskoga parlamenta, na putu svetosti
19. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.