Otkriveni novi "Svici s Mrtvoga mora"?!

Otkriće tzv. Svitaka s mrtvog mora u 1940-im i 1950-im osiguralo je najveće bogatstvo glede biblijskog učenja. Sada arheolozi u Izraelu misle kako bi moglo biti još toga za otkriti...

Doduše, tekstovi nisu pronađeni, no nađeni tragovi u dvjema spiljama upućuju na to da će daljnje kopanje donijeti iznenađenje.

Tako arheolozi vjeruju kako nekoliko nedavno otkrivenih spilja u Qumranu, gdje su pronađeni Spisi s Mrtvog mora, mogu sadržavati dodatne vjerske tekstove od prije nekoliko tisuća godina.

„Arheolozi su otkrili brojne predmete koji ukazuju na to da su tamo bili pohranjeni svitci, među ćupovima, omotima i mogućim fragmentima svitaka“, izvijestio je Times of Israel.

svici-s-mrtvog-mora-1.jpg

Randall Price, profesor bogoslovlja na Liberty Universityju, zajedno s Orenom Gutfeldom s Hebrew Universityja iz Jeruzalema, dio su tima koji je otkrio spilju 53 (Cave 53). Iako svici tamo nisu pronađeni, istraživači su otkrili prazan komad pergamene i vrčeve za pohranu identične onima koji su pronađeni u drugim qumranskim spiljama.

Također, istraživači su pronašli ulomak vrča koji je dokazao kako su svici bili pohranjeni u spilji. Prema Live Scienceu, u tijeku su iskapanja kako bi se utvrdilo posjeduje li spilja još uvijek svitke.

U blizini spilje 53b znanstvenici su došli do brončane posude za kuhanje iz 1. stoljeća prije Krista i gotovo netaknute uljne lampe iz helenističko-hasmonejskog razdoblja. Price je spomenuo kako su arheolozi pronašli i veliku količinu keramike koju predstavljaju staklenke, tikvice, šalice i lonci za kuhanje, te fragmente tkanih tekstila, pletenih užadi i žica.