Nakon što ju je ISIS uništio, arheolozi pronašli biblijske dokaze u grobnici proroka Jone

Kada je ISIS (Islamska Država ) uništila grobnicu proroka Jone iz Starog zavjeta, slučajno je otkrila biblijsko blago iz zakopane palače zahvaljujući tunelima koje je iskopao ISIS

Iako je ISIS odgovoran za uništavanje i prodaju brojnih neprocjenjivih artefakata tijekom okupacije Iraka, internet stranica Live Science izvještava da su njihova pljačkanja dovela do važnog otkrića u drevnom biblijskom gradu Ninivi, piše Beecatholic.

U četiri tunela koje je ISIS iskopao ispod groba proroka Jone, arheolozi su otkrili sedam 2,700 godina starih natpisa koji opisuju vladavinu asirskog kralja spomenutog u Bibliji. Nakon što je iračka vojska oslobodila područje od ISISa 2017. godine, arheolozi su pronašli tunele koje je ISIS iskopao kako bi artefakte sakupio i prodao na crnom tržištu. Prošle su godine arheolozi objavili da su, istražujući tunele, otkrili mjesto asirske palače ispod Jonina groba. Natpis opisuje vladavinu asirskog kralja Asarhadona koji je vladao od 681.-669. god. prije Krista i koji je spomenut u Bibliji u 2. Kraljevima 19:37, Izaija 37:38, Ezra 4:2.

Na jednom natpisu piše: “Palača Asarhadona, snažnog kralja, kralja svijeta, kralja Asirije, načelnika Babilona, kralja Sumera i Akada, kralja nad kraljevima donjeg Egipta, gornjeg Egipta i Kuša (drevno kraljevstvo južno od Egipta, u Nubiji).”

Asarhadonov otac je bio Senaheribov kojeg su, prema Bibliji, sinovi ubili 681. godine prije Krista nakon što nije uspio zauzeti Jeruzalem (2. Kraljevima 19:37). Asarhadon se potom vratio u Ninivu, proglasio sebe kraljem i prognao svoju braću. Te je iste godine započeo obnavljanje Babilona, uključujući i građevine koje učenjaci povezuju s Babilonskom kulom.

Natpisi ispod Jonina groba također kažu da je Asarhadon “obnovio hram boga Ašura (jednog od glavnih asirskih božanstava), ponovo izgradio drevne gradove Babilon i Esagil te je obnovio kipove velikih božanstava.”

Ova su otkrića nedavno objavile novine sveučilišta Cambridge uz rezultate arheoloških iskopavanja kod groba proroka Jone koja su se odvijala od 1987. do 1992. godine. Arheolozi tada nisu mogli objaviti svoja otkrića zbog konflikta u regiji. Među ranijim nalazima nalazi se natpis koji citira Asarhadona koji raspravlja o svojim vojnim osvajanjima. Piše:

“Opkolio sam, osvojio, opljačkao, razrušio, uništio i spalio dvadeset i jedan njihov grad zajedno s manjim obližnjim gradovima. …”

„Dolje se nalazi značajan komad povijesti, a ne samo ukrasno kamenje“, izjavila je iračka arheologinja Layla Salih, koja nadgleda tim koji obavlja ovo izvanredno istraživanje.

U lipnju 2014., ISISovi militanti uništili su grobnicu proroka Jone, čovjeka cijenjenog u židovskoj, kršćanskoj i muslimanskoj tradiciji. U kršćanstvu se smatra da Jona, kojeg je progutao kit, ali je preživio, ukazuje na smrt i Isusovo uskrsnuće. Članovi ISISa smatraju da su svetišta svih religija idolopoklonička i odgovorni su za razaranje mnogih važnih mjesta kulturne baštine.