Najstariji franjevac kapucin u Brazilu još uvijek nadahnjuje ljude diljem svijeta.

Kada pomislimo na zvijezde interneta, pomislimo na ljude (posebice mlade ljude) koji aktivno koriste društvene mreže kako bi kontaktirali s mnoštvom pratitelja koji revno prate njihova videa, slike ili objave na blogu, piše Aleteia.

Međutim, 98-godišnji kapucin iz Brazila, koji nema ni svoj račun na Facebooku, postao je poznat na društvenim mrežama zahvaljujući ljudima koji su snimili i fotografirali njegova djela u svećeničkoj službi.

Fra Roberto Maria de Maracanaú nedavno je opet došao u središte pozornosti zahvaljujući svojem posljednjem djelu.

Jedan video pokazuje fra Roberta kako polako i s poštovanjem kleči prije ulaska u svetište Presvetog Srca u Fortalezi u Brazilu – u istoj toj crkvi je zaređen za svećeništvo prije gotovo 75 godina, 1. listopada 1944. godine, kako je navedeno u članku na brazilskoj web stranici Ancoradouro.

To je svakodnevna gesta, no vidjeti kako ju čini sićušan i pogrbljen, gotovo 99-godišnji kapucin (rođendan mu je 10. rujna), pridržavajući se štapom, šalje bitnu poruku.

Mogli bismo pomisliti da će izostaviti klečanje s obzirom na svoje godine ili da će klečanje zamijeniti naklonom, no on očito ne vjeruje u ustupke kada je u pitanju odnos s Bogom.

Nije svjestan da ga promatraju, samo radi ono što je zasigurno napravio mnogo puta dnevno tijekom svojih 85 godina kao franjevac i 75 godina kao svećenik.

Možda je s godinama to postao refleks, polusvjesna navika, no sada zasigurno zahtijeva preveliku količinu napora da bi bilo išta drugo nego čin volje.

Video u kojem je prikazana ta gesta pobožnosti sada je podijeljen diljem svijeta, a snimio ga je sjemeništarac Ruan Alif.

Kao što smo već spomenuli, ovo nije prvi put da se snimke jedne od fra Robertovih aktivnosti dijele i komentiraju na društvenim mrežama.

Fra Roberto, najstariji kapucin u Brazilu, i dalje svakodnevno slavi misu i redovito posjećuje bolnice.

Tijekom jednog od posjeta bolnici 2017. godine fotografiran je kako moli za policajca koji je bio na dužnosti, polažući ruku na njegovu glavu.

Fotografija je podijeljena u medijima te na društvenim mrežama.

I dalje sluša ispovijedi. Godine 2016., nadbiskupija u Fortalezi organizirala je „Pokorničku procesiju“ koja je bila duga skoro 6 kilometara, a fra Roberto prohodao je cijelu procesiju putem slušajući ispovijedi.

Svi su bili iznenađeni njegovom izdržljivošću i predanošću.

Fotografije s događaja proširile su se društvenim mrežama, a u članku koji je objavila Aciprensa stoji jedan komentar: „Ta vjera, ljubav i vjernost svemu božjem koju nam je fra Roberto danas pokazao, samo je još jedan dokaz da je u njegovom srcu prisutan Bog. Moramo slijediti njegov primjer!

Fra Roberto, ima 95 godina, a 71 godinu je svećenik!

Ove nedjelje sudjelovao je na Pokorničkoj procesiji nadbiskupije u Fortalezi koju je prošao u cijelosti (6km) pritom ispovijedajući vjernike.

Introibo ad altare Dei, ad Deum qui laetificat juventutem meam! I pristupit ću k Božjemu žrtveniku, k Bogu koji razveseljuje moju mladost!

Kroz godine svećenstva fra. Roberto je imao ulogu profesora filozofije u sjemeništu, župnika, ravnatelja škole, rektora svetišta svetog Franje i misionara u Angoli u Africi.

Fra Eduardo Janderson, službenik za komunikacije kapucina iz Cearáe i Piauía, rekao je za ACI Digital: „Fra Robertinho istinski je primjer kapucina, naše karizme koja se odlikuje poniznošću, bratstvom, molitvom i misijom...

On je jednostavna i skromna osoba, uzor brata koji unatoč svojim godinama i fizičkim ograničenjima svakoga radosno dočekuje."

Fra Janderson ga je također opisao kao primjer vjernosti i žara u molitvi.

Fra Roberto blagoslovljen je darom dugog života i dovoljno dobrog zdravlja da može biti aktivan u svećeničkoj službi, a on te darove koristi kako bi i dalje služio Bogu i Njegovom narodu.

Svjedočiti njegovoj predanosti u svećeničkom zvanju trebalo bi potaknuti svakoga od nas da živi svoj vlastiti poziv u životu, bez obzira na to što on uključuje, sa sličnom velikodušnošću i upornošću, odgovorno koristeći Božje darove.

Prevela: Erika Radovic|Medjugorje-info.com

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Adventske propovijedi za papinski dom
03. Dicembre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.