Zbog zabrana okupljanja tijekom pandemije korona virusa, najmanje su trojica svećenika uhićeni u nedjelju zbog javnog slavljenja svete mise, navodno protivljujući se vladinim naredbama kojima se zabranjuju vjerska okupljanja tijekom pandemije.

Otac Deogratius Kiibi Kateregga uhićen je 29. ožujka zbog slavljenja mise u župi Svetog Josipa u Mpigi u Ugandi. Prama izvještajima na misi je sudjelovalo najmanje 15 katolika, piše CNA.

Svećenik je veoma poznat u Ugandi, a postao je popularan nakon televizijske propovijedi 2018. godine na misi zadušnici ugandanskog glazbenika, Mowzey Radioa, koji je stradao od ozljeda zadobivenih u tuči u baru.

Lokalni dužnosnici kazali su kako je svećenik uhićen zajedno s još sedam drugih katolika, te je odveden u policijsku postaju u Mpigiu.

„Zatečen je kako propovijeda u crkvi suprotno vladinim naputcima”, izjavio je Herbert Nuwagaba, zapovjednik policije okruga Mpigi.

„Zahtjevali smo da nam kaže zašto to čini”, dodao je Godfrey Matovu, službenik za unutarnju sigurnost okruga Mpigi.

Svećenik je pušten nakon što su župljani prosvjedovali u njegovo ime u policijskoj postaji, izvijestili su lokalni mediji.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni 18. ožujka zabranio je vjerska i kulturna okupljanja najmanje 32 dana u pokušaju sprječavanja širenja VIRUSA covid-19. Uganda trenutno ima 30 slučajeva zaraženih koronavirusom.


U indijskoj državi Keralan uhićena su dvojica svećenika, dva sjemeništarca i tri časne sestre te su optužene su za kršenje vladinih naloga jer su slavili svetu misu kapeli u malenom sjemeništu Kongregacije misionara vjere u okrugu Wayanad u Kerali.

Svih sedam osoba oslobođeno je nakon uhićenja, izvijestile SU vijesti UCA-A, s upozorenjem da to ponovo ne čine.

Otac Manoj Kakkonal, glasnogovornik biskupije Mananthavady, izjavio je da se uhićenje „čini kao nesporazum”, jer se ta misa slavila unutar sjemenišne kapele. Svećenici i sjemeništaraci su stanari sjemeništa, izvijestile SU vijesti UCA-E.

Policija je, kako se izvješćuje, pozvana nakon što su susjedi vidjeli dolazak redovnica u kapelu.

Premijer Indije Narendra Modi uveo je 21-dnevnu karantenu.

Još jedno uhićenje dogodilo se 23. ožujka u Kerali, kada je otac Paul Padayatti iz crkve Gospe od neprestane pomoći u Koodapuzhi slavio svetu misu na kojoj je sudjelovalo više od 100 ljudi. Dužnosnici Kerale također su kazali kako su bila još dva izgreda u kojima su vlasti izdale upozorenje svećenicima koji su slavili misu.

Od 29. ožujka Indija ima zabilježeno više od 980 slučajeva zaraze koronavirusom, te evidentirane 24 smrti, navodi New York Times.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
OVO SU MUČENICI ŽUPE GORNJA DUBICA [Partizanske žrtve fra Vitomir Zekić i fra Ljudevit Petrović]
27. Maggio 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.