Bivši monah iz Cisterijanskog reda, poznatiji kao red trapista  već pedeset godina sam gradi svoju katedralu

Bez ikakvih crteža, planova ili pomoći arhitekata, 88-godišnji Justo Gallego Martinez već pedeset godina sam samcat gradi svoju katedralu u malom mjestu u Španjolskoj zvanom Mejorada del Campo.

Martínez je na ideju o izgradnji katedrale došao nakon što je zbog bolesti u svojoj ranoj dobi morao napustiti samostan, ali je ipak svoj život želio posvetiti Božjoj službi. U namjeri ga nije omelo ni to što nikada nije studirao arhitekturu ili građevinarstvo, niti je imao podršku službene crkve.

monah-gradi-katedralu2.jpg

 - Ovo činim zbog vjere. To je jasno, zar ne? Moja je majka bila jako pobožna. Naučila me da volim svoju vjeru i crkvu. Sve što imam ulažem u ovo - rekao je Don Justo. 

 monah-gradi-katedralu3.jpg

Kako bi sakupio nešto novca za početak rada, prodao je neke od svojih nekretnina a na preostalom zemljištu počeo je graditi, koristeći doslovno sve što je mogao naći, od starih kartonskih kutija i limenki do komada željeza. Kao inspiracija poslužile su mu slike srednjovjekovnih sakralnih građevina.

 monah-gradi-katedralu6.jpg

 Glavna vrata katedrale otvorena su od jutra do večeri tako da su svi posjetioci dobrodošli, a ukoliko žele mogu i donirati novac za izgradnju.

 monah-gradi-katedralu7.jpg

 Gradnji je posvećen toliko, da njegov radni dan počinje već u pola četiri ujutro, tako da je gradilište postalo i njegov dom.

monah-gradi-katedralu5.jpg

- Ne trebam učiti. Samo trebam snagu. Sve dolazi odozgo. Mnogi su mi se smijali i govorili da sam poludio. No, oni su neznalice - rekao je Don Justo.  

Katedrala je još uvijek daleko od završetka, ali već sad izgleda spektakularno sa svojih 40 metara visine, tornjevima i dvorištem.

monah-gradi-katedralu4.jpg

Izvor – boredpanda.com

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Don Damir Stojić pozitivan na koronavirus: "Prikazujem bolest za nova duhovna zvanja"
22. Ottobre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.