Jedanaest  milijuna djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Don Ivan Štironja, bivši nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, koji je i sam bio u misijama podijelio je svoje iskustvo iz Afrike za nasatv.ba.“Oni rade, pokušavaju skrpiti kraj s krajem ali nesretni nisu ako nemaju najosnovnije uvjete, grumen pure ili šaku riže”, poručuje don Ivan Štironja.

Dok je u razvijenim zemljama često djeci i sama pomisao na školu tlaka, mnogim njihovim vršnjacima u Africi ona je nedostižan san. U mnogim zemljama u Africi, da bi se osigurala školarina, školska oprema, pribor te jedan obrok dnevno godinu dana za jedno dijete potrebno je samo 50 eura.

Mnogi se odluče i osobno otići u Afriku i pomagati siromašnima. Tako je hrvatskih misionara iz BiH i Republike Hrvatske oko 90. Među njima je i don Velimir Tomić koji je gotovo 30 godina misionar u Tanzaniji.

“Kad sam tamo došao, mjesecima sam tražio po zidu utičnicu dok nisam skužio da struje nema i da nije potrebna”, govori don Velimir za nasatv.ba opisujući uvjete u kojima žive.

Zanimljivo je da na svijetu ima dovoljno pšenice, riže i drugih žitarica da svakog čovjeka opskrbe s 3500 kalorija dnevno. Hrane ima toliko da bi svakom čovjeku moglo pripadati najmanje 2 kg hrane dnevno. Ali u stvarnosti je slika potpuno drugačija.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Pater Arek Krasicki: Sam Bog Isus Krist moli za tebe. Čuješ li ovo?
27. Maggio 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.