Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021. godine održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15, 5 – 9).

Kao što je poznato, cilj i svrha Molitvene osmine za jedinstvo kršćana jest da svi kršćani, koji pripadaju različitim crkvama, u vremenskom intervalu od osam dana, mole za jedinstvo kršćana, nadahnjujući se istim biblijskim sadržajem i istim tematskim razmatranjima, u skladu s Isusovom molitvom i željom za jedinstvom njegovih učenika, željom koju je on izrazio na mnogim mjestima u evanđeljima, a osobito naglašeno, pa i dramatično, na svojoj posljednjoj večeri.

Za razliku od prošle godine i prethodnih godina, zbog aktualnih epidemioloških mjera, kršćanske crkve u Zagrebu su, u uzajamnoj koordinaciji, odlučile da ove godine povodom Molitvene Osmine neće pozivati svoje vjernike na masovnija okupljanja i da će se ove godine umjesto tradicionalnih četiriju postaja održati samo jedno središnje ekumensko slavlje, uz dosljedno poštivanje propisanih mjera i ograničeni broj sudionika.

Središnje ekumensko molitveno slavlje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju održalo se u crkvi Svetog Marka Križevčanina, Selska cesta 91, u subotu 23. siječnja, u 19 sati. Na njemu je preko svojih predstavnika sudjelovalo šest kršćanskih crkava koje djeluju na području grada Zagreba: katolička, srpska pravoslavna, makedonska pravoslavna, evangelička (luteranska), reformirana kršćanska kalvinska i baptistička.

Budući da je ove godine zbog epidemije bila sužena mogućnost interkonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika različitih crkava) kao i mogućnost monokonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika iste crkve), kršćanske crkve zagrebačkog područja pozvale su sve kršćane da se upravo ove godine molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na individualnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima, koristeći ponuđene molitvene materijale koje je pripremila ženska monaška zajednica iz Grandchampa u Švicarskoj, na hrvatskom jeziku, u elektroničkom obliku (u Wordu i PDF-u), svi zainteresirani mogu preuzeti OVDJE.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 7. dan
26. Febbraio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.