Papa Franjo poslao je poruku Franjevačkoj kustodiji Svete zemlje povodom 800. godišnjice njihove prisutnosti kao čuvarâ svetih mjestâ u današnjem Izraelu i Palestini.

Sveti je Otac podsjetio kako je sv. Franjo u svibnju 1217. godine za vrijeme kapitula novoosnovanoga reda odlučio poslati fratre u misije. Prvi su franjevački misionari stigli u Svetu zemlju već u ljeto iste godine i to u grad Acru, nedaleko od Haife, na sjeveru Izraela, a 1342. godine papa Klement VI. ih je bulom „Gratiam agimus“ proglasio čuvarima svetih mjestâ.

Ustrajni u kontemplaciji i molitvi, jednostavni i siromašni, poslušni rimskom biskupu – nastavio je papa Franjo – u Svetoj zemlji živite zajedno s ljudima različitih kulturâ i vjeroispovijesti sijući mir, bratstvo i poštovanje. Papa je nadalje istaknuo da franjevci ne rade samo kao vodiči hodočasnikâ, nego su također predani arheološkom istraživanju i proučavanju Svetoga pisma.

Sveti je Otac istaknuo da franjevci usko surađuju s mjesnim Crkvama u brizi za siromašne, bolesne, starije i mlade kojima je teško održati nadu usred sadašnjeg sukoba. Papa Franjo je osim toga napisao da su franjevci veleposlanici za čitav Božji narod koji ih podržava putem tradicionalnog prikupljanja milostinje za Svetu zemlju, kao i putem Zbora za istočne Crkve koji trenutno obilježava stogodišnjicu svoga postojanja.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Priopćenje s XXIII. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
25. Febbraio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.