POTEZ KOJI JE ZADIVIO SVIJET! Vratio se po iscrpljenog suparnika i praktički ga odnio do cilja

Na Svjetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Dohi viđen je potez vrijedan svake pohvale.

U glavnim su ulogama bili iscrpljeni dugoprugaš Jonathan Busby iz Arube te Braima Suncar Dabo iz Gvineje Bisau koji mu je pritekao u pomoć te ga doslovno unio u cilj...

Utrka na 5000 metara donijela je jedan ljudski potez vrijedan štovanja i nagrade. Naime, Braima Suncar Dabo atletičar je i jedini predstavnik Gvineje Bisau na ovom Svjetskom prvenstvu, a ono što je učinio razgalilo je srca ljudi diljem svijeta.

Jasno je kako je Braima Suncar Dabo miljama daleko od bilo kakvih šansi za osvajanje neke od medalja, trčanje u kvalifikacijama SP-a domet mu je karijere. Nije ništa bolji ni Jonathan Busby, jedini predstavnik Arube na ovom SP-u u Dohi.



No, Braima Suncar Dabo i Jonathan Busby priča su dana i autori najdirljivije scene na SP-u.

U samoj završnici kvalifikacijske utrke na 5000 metara Busby je, zbog nemogućih vremenskih uvjeta u Dohi (iako je stadion klimatiziran!) jednostavno klonuo. Nije mogao stajati na nogama, a onda je Dabo odlučio uskočiti i pomoći mu da završi utrku. Vratio se po iscrpljenog suparnika koji je teturao stazom, zagrlio ga i nesebično mu pomogao da odradi posljednjih stotinjak metara...



I uspjeli su, zajedno su prošli kroz cilj iako se Busby jedva držao - kako na nogama, tako i za Dabu koji ga je požrtvovno nosio do samoga kraja.




Zaista dirljive scene, prepoznala je to i publika u Dohi koja je zdušno navijala i podržavala ovaj simpatični dvojac. Publika je ovaj potez pozdravila velikim ovacijama, a Dabo je - ako ništa drugo - zaslužio najsjajnije odličje. Ako ništa drugo, kad već neće ostati upamćen po rezultatima, ovo će ga uvrstiti u sportske besmrtnike.

A i u Jonathanu Busbyju je nakon ovog vjerojatno dobio iskrenog prijatelja do kraja života, javlja tportal.hr.

Tagged under