(FOTO) Časna sestra otrčala maraton u habitu 'Na tim sam ulicama ostavila Božji trag'

Sestra Carmen Vilches uspješno je otrčala maraton Media Maratón u gradu Cúcuta, Kolumbija i njime prikupila pomoć koja je potrebna njenoj redovničkoj zajednici.

Časna sestra reda Euharistijskih trubadurskih redovnica (Hermanas Trovadoras de la Eucaristía) u nedjelju, 3. lipnja, sudjelovala je u habitu na maratonu Media Maratón u gradu Cúcuta u Kolumbiji.

casna-maraton-4.jpg

Sestra Carmen Vilches, porijeklom iz venezuelanskog grada Maracaibo, ispričala je za ACI Prensu da je njena zajednica saznala za maraton dan prije njegova održavanja jer su „djevojke koje su na formaciji htjele prodavati kekse kako bi pribavile nešto sredstava za zajednicu te im je rečeno da će ulice biti zatvorene zbog maratona.“

Časne sestre žive u Pamploni, u kolumbijskom departmanu Norte de Santander, te su pitale časnu majku za dopuštenje da sudjeluju u događaju. Dopustila im je pod uvjetom da na sebi nose habit.
Kada su se išle upisati, samo je jedno mjesto bilo slobodno te su izabrale sestru Carmen koja je već sedam godina u kongregaciji.

Sestra Carmen je objasnila zašto su izabrale upravo nju: „Volim sport i ostale sestre su primijetile moj talent i moju izdržljivost u trčanju, joggiranju i igranju sportova.“
Iako nikada do sada nije sudjelovala u maratonu, 29-godišnja časna sestra je u školi igrala odbojku i kickball (mješavina nogometa i bejzbola).

„U zajednici imamo prostor za bavljenje sportom dva do tri puta tjedno. Igramo mali nogomet, košarku, odbojku, stolni tenis te vozimo bicikle.“

casna-maraton-3.jpg

Ta je fizička aktivnost sestru Carmen pripremila na trčanje deset kilometara duge staze maratona. Kada su je časne sestre zapisale za sudjelovanje u maratonu, otkrile su da je moguće trčati u habitu, jedino je potrebno iznad njega odjenuti majicu s dodijeljenim brojem. To im je dopustilo da promiču svoju zajednicu i pokažu ljudima da ih to što su časne sestre ne sprečava da sudjeluju na ovakvim događanjima.

casna-maraton-2.jpg

Sestra Carmen je rekla da je trčanje maratona bilo predivno i jedinstveno iskustvo te da je veliku motivaciju dobila od ostalih sestara i časne majke Ángele Angarite González.

„Jako me usrećilo vidjeti druge kako me podupiru i viču 'bravo, sestro!' jer nisu spominjani moje ime već činjenicu da sam časna sestra. Bila sam uzbuđena i zato što sam na tim ulicama ostavila Božji trag.“

„Od 1500 sudionika, ja sam bila 15. i organizatori su bili sretni što jedna časna sestra sudjeluje u maratonu u svom habitu. Gradonačelnik Cúcute donirao je našoj zajednici milijun pesosa“, ispričala je sestra. Također je rekla da bi voljela sudjelovati i u sljedećem maratonu.

casna-maraton-1.jpg

Euharistijske trubadurske redovnice jedna su od najmlađih kongregacija u Kolumbiji. Njihov apostolski rad započeo je 2006. godine uz odobrenje monsinjora Gustava Martíneza Fríasa, tadašnjeg nadbiskupa u Pamploni.
Dio njihovog apostolstva jest korištenje umjetnosti za evangelizaciju, a neke od aktivnosti kojima se bave su kazalište, glazba, ples i poezija.

casna-maraton-5.jpg

Godine 2015. u Kolumbiji su privukle pažnju nakon što su se ulicom provozale na biciklima kako bi osvijestile ostale o očuvanju okoliša.
Provode misije u raznim dijelovima Kolumbije koji su pod utjecajem nasilja i gerilaca, osobito naselja uz granice.

Tagged under