"Veronikin rubac, veličine 17 puta 24 centimetra, čuvaju redovnici kapucini u bazilici Volto Santo u Manoppellu."

Veronika je bila pobožna žena iz Jeruzalema na putu prema Kalvariji, koja je hrabro pristupila Isusu i obrisala svojim rupcem krv, znoj i pljuvačku s njegova lica. To je učinila kao znak zahvalnosti što joj je Isus darovao zdravlje- jer je imala krvarenje dvaneast godina. O njoj govori Evanđelje. Za nagradu joj je Gospodin uzvratio svojim likom utisnutim na platnu. Iako nije zabilježen u evanđeljima, taj događaj se spominje kao šesta postaja pobožnosti križnoga puta. U Jeruzalemu, odakle i potječe pobožnost križnog puta, raširena zaslugom franjevačkih propovjednika u XVII. stoljeću, pokazuje se i kuća Veronikina. Veronika je kasnije otputovala u Rim prije svoje smrti darovala ga je papi Klementu.

Veronikino platno kao dragocjena relikvija čuvalo se u rimskoj bazilici svetog Petra, blizu groba apostolskog prvaka, vjerojatno od VIII. stoljeća do 1608. Od XVI. ili XVII. stoljeća Veronikin rubac, veličine 17 puta 24 centimetra, čuvaju redovnici kapucini u bazilici Volto Santo u Manoppellu.

Sveta Veronika, moli za nas!

Osmrtnice ba

Preporučujemo

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 20.10.2020.
20. Ottobre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.