Tereza i njezin dečko Mauro, koji oboje imaju Downov sindrom, na njenoj maturalnoj večeri dugo su plesali zagrljeni, a na kraju je pala i pusa u haljini i odjelu koje im je Mauro osvojio

Kao prava princeza, u zlatnoj haljini iz snova dizajnerice Matije Vuice, Tereza Božac (19), pulska maturantica s Downovim sindromom, izašla je iz automobila. Na parkingu ispred Hotela Pula, “napet kao puška”, čekao ju je njezin dečko, piše 24 sata.

Mauro Zović (19), iz Svetog Petra u Šumi, također ima Downov sindrom, a svoju je Terezu upoznao prije četiri godine u Udruzi “Hoću-mogu” iz Pazina. Iako nije maturant, Mauro je za najsvečaniju večer u životu svoje drage odjenuo Varteksovo odijelo koje je dobio na dar. Tereza mu je odabrala kravatu.

- Ljubavi, stigao si - rekla je Tereza oduševljeno svojemu Mauru. On joj je, baš kao pravi kavalir, iza leđa izvukao buket bijelih ruža na dar, a kao da to nije bilo dovoljno...

Donio joj je i ogrlicu te kofer sa šminkom. - Iako se ne šminkam nikad, sad ću početi jer mi je Mauro kupio super šminku. Poklonio mi je i naušnice za 19. rođendan, pa sam zbog toga morala probušiti uši - rekla je Tereza za 24 sata pa se okrenula prema svojem dragom.

- Hvala ti, dragi, na svemu - rekla je ne skrivajući oduševljenje darovima. Tereza i Mauro se vole i to ne skrivaju, a njihovi roditelji podržavaju to čvrsto prijateljstvo.

- Razgovaraju po sat i pol svaki dan na Viber. Jedno drugom govore kakav su dan imali, što su doživjeli, jesu li sretni ili tužni. Govore svoje želje i snove, ma jedno drugom govore sve. Takva bi ljubav zapravo trebala biti. Jaka i neraskidiva, bez obzira na sve prepreke - rekli su nam Terezini roditelji dok smo čekali da započne maturalna zabava.

Osim članova obitelji, Terezu su došli podržati i bivši asistenti koji nisu htjeli propustiti tu svečanost, a stigla je i njezina baka Anka Božac, koja ima 71 godinu. Bila je oduševljena dobrom organizacijom.

- Jako mi je drago što je organizirana prava zabava za tu djecu. Bilo je predivno, svi su se dobro zabavili, plesali i uživali u društvu. Tereza je bila oduševljena svime, ali ona je inače pozitivna i vedra osoba. Kad joj se nešto kaže, ona to odmah napravi bez pogovora. Recimo, ako joj kažem da postavi stol za 8-10 ljudi koji nam stižu na ručak, ona će sva sretna to učiniti, jer se tako osjeća korisnom. Kao prava profesionalka će izabrati stolnjak, složiti čaše, vilice, žlice, salvete, cvjetne aranžmane za stol, da izgleda predivno - s ponosom priča baka.

Kaže da s Terezom može razgovarati o svemu i da je njezina unuka jako samostalna.

- Voli planirati sve te je jako pedantna i uredna. Tu djecu treba više uključiti u društvo jer oni su predivni te puno toga mogu i znaju. Mi zapravo jako malo znamo o njima - rekla je dok je zadivljeno gledala unuku kako ulazi u Hotel Pula, u kojem je organizirana zabava.

Tereza je prije maturalne večeri otišla na svečanu frizuru, a zabava je, na oduševljenje svih učenika, prvi put ove godine iz škole preseljena u Hotel Pulu te je desetak maturanata te škole uživalo u diskoteci.

Tereza i Mauro otplesali su svoj prvi ples, koji je prerastao u drugi, treći... Uz taktove “Na lijepom plavom Dunavu” svima su pokazali kako se pleše valcer. Plesali su zagrljeni na podiju, a na radost svih prisutnih pala je i “pusa”.

- Sretni smo i volimo se. Lijepo nam je na maturalnoj. Baš je kao u bajci. Lijepo smo obučeni, kao princ i princeza. Upoznali smo se prije četiri godine, a nakon tri godine postali smo dečko i cura - rekli su veselo Tereza i Mauro. On ipak priznaje da je Tereza “šefica” u vezi i da je treba slušati te da je on malo mirniji. Tereza je moderna, voli se družiti, a od glazbe voli slušati Arianu Grande i Justina Biebera.

- Jako ih volim slušati, a nikako ne volim slušati cajke. Ni Mauro ne sluša cajke - odala nam je Tereza, a Mauro je kimnuo glavom u znak odobravanja.

Nakon škole Tereza planira raditi u cvjećarnici jer obožava cvijeće. Najviše voli ruže, a to jako dobro zna i njezin Mauro koji joj je na zabavu donio i cvjetnu “narukvicu” koju je krasila jedna bijela ruža.

Unatoč Downovu sindromu, s kojim je rođena, ima iste snove kao njezini vršnjaci. Tijekom školovanja Tereza je najviše voljela ići na praksu. Uživala je u aranžiranju cvijeća, a ova vrijedna djevojka sad je po zanimanju pomoćna cvjećarka.

- Kod aranžiranja cvijeća najviše pazim na boje. Sve mora biti usklađeno. Ma ja ću biti cvjećarka - rekla je pa nasmiješena otplesala dok ju je po podiju sigurno vodio njezin Mauro. S prijateljima iz školskih klupa zabavljali su se do ponoći.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 16.1.2021.
16. Gennaio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.