Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj od svete Krunice.

Svake godine, pa tako i ove, hodočastiti u Međugorje, i moliti krunicu bilo na Podbrdu, bilo prije večernje svete mise, za mnogobrojne vjernike postaje nešto što se ne može preskočiti u njihovom godišnjem vjerničkom hodu.

Početak listopada obilježile su brojne grupe hodočasnika koje su se okupile zbog ukazanja vidjelici Mirjani Soldo 2. 10. Ukazanje je bilo kod plavog križa, a Gospa je u poruci poručila:
“Draga djeco,
Pozivam vas da budete hrabri, da ne posustajete, jer i najmanje dobro, i najmanji znak ljubavi pobjeđuju sve vidljivije zlo. Djeco moja, poslušajte me da bi dobro nadvladalo, da biste upoznali ljubav moga Sina. To je najveća sreća – ruke moga Sina koje grle, Njega koji ljubi dušu, Njega koji se dao za vas i uvijek se iznova u Euharistiji daje, Njega koji ima riječi života vječnoga. Upoznati njegovu ljubav i slijediti njegove stope znači imati bogatstvo duhovnosti. To je bogatstvo koje daje dobre osjećaje i vidi ljubav i dobrotu posvuda. Apostoli moje ljubavi, djeco moja, vi budite kao zrake sunca koje toplinom ljubavi moga Sina griju sviju oko sebe. Djeco moja, svijetu su potrebni apostoli ljubavi, svijetu je potrebno mnogo molitve ali molitve rečene srcem i dušom, a ne samo izgovorene usnama. Djeco moja, težite k svetosti ali u poniznosti, u poniznosti koja dopušta mome Sinu da preko vas čini ono što On želi. Djeco moja, vaše molitve, vaše riječi, misli i djela, sve vam to otvara ili zatvara vrata u Kraljevstvo nebesko. Moj Sin vam je pokazao put i dao vam nadu, a ja vas tješim i hrabrim. Jer, djeco moja, ja sam bila upoznala bol ali sam imala vjeru i nadu. Sada imam nagradu života u Kraljevstvu moga Sina. Zato, poslušajte me, imajte hrabrosti i ne posustajte.
Hvala vam.”

Toplo vrijeme i zlaćane zrake sunca omogućile su i da se većina večernjeg molitvenog programa odvija na vanjskom oltaru pred klupama koje su svih ovih dana skoro potpuno popunjene. Tako je bilo i na svetkovinu sv. Franje Asiškog. Svetu Misu i obred preminuća (tranzitus) predvodio je fra Zvonimir Pavičić u koncelebraciji sa fra Draganom Ružićem i mons. Henrykom Hoserom te još 114 svećenika, uz pjevanje velikog župnog zbora, učestvovanje FRAME i Franjevačkog svjetovnog reda.
Dan poslije, 5. listopada je u Šurmancima, na blagdan sv. Faustine Kowalske, u crkvi Milosrdnog Isusa u 8,00 sati slavljena sveta Misa koju je predvodio župnik fra Marinko Šakota!

Vikend je protekao u izmjenjivanju sunca i kiše. Ako ste znali odabrati pravi trenutak, brda ste prošli ne okupavši se. Mnoštvo je hodočasnika došlo iz Hrvatske, jer se u nedjelju 7. listopada slavi spomendan Gospe od Krunice. Samo koliko ja znam, prijateljica Anica je dovela autobus hodočasnika iz Privlake (Slavonija), Vilma je dovela hodočasnike iz Postira (otok Brač), a tu je i više od 200 mladih iz svih krajeva Hrvatske na KARMELIJADI – duhovnom susretu karmelićanske duhovnosti. Mnogobrojni su hodočasnici i iz Italije, Slovenije, Amerike, Irske, Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke, Argentine…

Svi su ujedinjeni u molitvi krunice. Krunica je jednostavna molitva, satkana od temeljnih molitava naše vjere: apostolsko vjerovanje, Oče naš i Zdravo Marijo. U taj niz molitava utkana je i molitva kojom slavimo Presveto Trojstvo, utkana su razmišljanja o muci i smrti na križu našeg Spasitelja, Uskrsnuće i vječna proslava Sina Božjega, te dolazak Duha Svetoga.

Krunica nas uvodi u stanje velikog milosrđa Božjega prema čovjeku grešniku. Ona poziva čovjeka na pokajanje, potiče nadu i otkriva konačni smisao čovjeka u ljubavi i radosti Presvetog Trojstva. Kroz ta otajstva vjere vodi nas Blažena Djevica Marija, puna milosti. Ona nas vodi svojom majčinskom rukom Isusu Kristu i zato nas molitva svete krunice povezuje trajno s Isusom i njegovom djevičanskom Majkom. Stoga, molitvu svete krunice trebali bi uvesti svakodnevno u naše obitelji. Odlučimo se moliti uvijek, ma u kojem se stanju nalazili; bilo da nam je dobro ili loše, imali ili ne imali, bili zdravi ili bolesni, mladi ili stari.

I još jednom kao podsjetnik za sve vas koji se još niste uključili: molitva krunice u crkvi sv. Jakova u Međugorju svake je večeri u 17 sati. Večernja sveta misa je u 18 sati. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Preminuo fra Vendelin Karačić
29. Ottobre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.