Što ljudi kažu tko sam ja?

Takav je upit Isus izrekao pred svojim učenicima. Oni su žurno odgovarali: Ivan Krstitelj, Ilija, jedan od proroka… No, kad Isus upita: „A vi, za koga me vi držite?“, odgovor bijaše otežan. Ipak, Petar prihvati i reče: Ti si Mesija! (Usp. Mk 7, 28-30). Vrlo je bitno imati istinu o svome Bogu.Moj i tvoj Bog nije nešto, on je Netko. Bog je konkretna osoba, ne nešto daleko i nestvarno. On nije u oblacima. On je u tvome srcu. On se dokraja objavio po bogočovjeku Isusu Kristu. Kakve su naše slike i poimanja o Bogu? Često se zna dogoditi da želimo Boga po svojoj mjeri, a ne da Bog od nas stvara svoje djelo. Boga povremeno svedemo na sredstvo svojih potreba, planova i želja. Povremeno razočarano podižemo poglede u nebo s mislima kako je Bog zaboravio na nas jer nije učinio ono što smo htjeli da nam učini. Prvi stupanj života s Bogom i u Bogu je dati

mu svoju volju na raspolaganje. Gospa nam je tu uzor i suputnik. Ona čini ono što Bog hoće, a ne što ona želi. Stoga je Gospa i mogla izgovoriti svoj fiat. Kršćanski mislilac Dietrich Bonhoeffer u svojim posljednjim zapisima ističe stanje vjernika koje se oslikava kroz otpor i predanje.

Mi se opiremo Bogu, ali istodobno tražimo njegovu intervenciju. Moglo bi se reći da Bogu stavljamo granice i sužujemo prostor djelovanja. Tako, zapravo, od Boga pravimo božanstvo ili idola nalik poganskim kumirima. Gospa u Međugorju u svojim porukama želi da slijedimo Isusa. To znači u svemu. Tu nema izbora. Nasljedovanje nije deklarativan, nego životan čin i odluka. Ići Božjim stazama znači prihvatiti sve Božje, a ne svoje puteve i planove. Zato je prije svega bitno sebi reći istinu u kakvoga Boga vjerujem, što od Boga zapravo očekujem. I, konačno, je li moj Bog Bog Isusa Krista, kako jedna knjiga nosi naslov?

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Molitva biskupa Bogdana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
05. Agosto 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.