”Na Jasnu je Goru – pričao je otac Kardinal – došao je jednom jedan muškarac i molio za ispovijed nakon punih dvadeset godina.

‘Što se dogodilo da si se upravo danas odlučio ispovijediti?’ – upita ispovjednik. ‘Vozio sam se u jednom kupeu s mladom djevojkom. Promatrao sam je prodornim pogledom kakvim često znam gledati i druge žene. Čitala je knjigu. Zatim me pogledala. Silazeći s vlaka još je jednom uzdigla pogled. I ništa više. Nije rekla ni riječi. Odjednom sam se osjetio tako prljav, tako strašno loš da sam sišao s vlaka i došao ovamo. Molim vas, pomozite mi, oče, dobro se ispovijediti, jer sam ne znam…”

bl-chiara-luce-badano.jpg

Bl. Chiara Luce Badano


Pogled, makar se činilo da je riječ o siitnici, ima tako snažnu moć – probuditi i uznemiriti nečiju savjest… Mladim djevojkama kardinal Wyszynski govorio je: ”Jednom ćeš gledati – možda već i gledaš – u oči ljubljenog muškarca, jednom ćeš gledati u oči svoje djece. Sačuvaj za njih čistoću i dubinu svoga pogleda. Ne trati ga. Ne dopusti da ti zavodljivosti bacaju soli u oči. Nauči se gledati čisto i iskreno u oči i ljudska srca. Čistim se očima sve čini čisto. Prljav pogled je kao prašnjavo staklo: sve je u njemu prljavo i iskrivljeno.”

Dirljivu je poruku ostavio Alexandro, ubojica sv. Marije Goretti: ”Molim čitav svijet za oproštenje za uvrede nanesene mučenici Mariji Goretti i čistoći. Potičem sve da se klone nemoralnih prizora i scena, od opasnosti i prilika koje mogu odvesti u grijeh.”

Pred kraj svoga života napisao je pismo koje se može smatrati njegovom oporukom: ”Već sam star, osamdeset mi je godina, na zalazu sam života. Dok gledam na svoju prošlost moram priznati da sam u svojoj mladosti prošao loš put, put zla koji me odveo skoro do uništenja. Bio sam zaslijepljen štivom i lagodnim načinom života koji me odveo na loš put. Kad mi je bilo dvadeset godina u strasti sam učinio zločin. Sada se zgražam na samu pomisao na to. Marija Goretti, sada već svetica, bila je za mene poput dobrog anđela koju mi je Božja Providnost poslala da bi me spasio. I sada u svom srcu čujem njene riječi opraštanja. Molila je za mene, zauzimala se za svog ubojicu. Oni koji budu čitali ovo pismo, neka iz njega izvuku pouku da se treba kloniti zla i uvijek tražiti dobro, i to već od najranijeg djetinjstva. Nek’ znaju da vjera, zajedno sa svojim zapovijedima, nijemartina-pinto-in-maria-goretti- stvar izbora. U cjelini je riječ o istinskoj radosti koju doživljavaju oni koji su istinski vjerni Bogu. To je jedini siguran put u svim životnim okolnostima, čak i u onima najmučnijima…”
Božje milosrđe ne odbacuje nikoga. Nakon izlaska iz zatvora Alexandro je sve do svoje smrti živio kao trećoredac s braćom kapucinima, životom duboke molitve i pokore. Bog ne oduzima nikome priliku za novi život, nikome tko se želi njemu obratiti…

I mi gledajmo uvijek novim očima, novom nadom, vjerom u čovjeka, usprkos neuspjesima i razočaranjima. Uvijek prvi pružimo ruku pomirenja, ne nosimo u srcu ozlojađenost, opraštajmo svima sve.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 25.1.2021.
25. Gennaio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.