Košljun pa Komiža

Odavno je poznato da se najstarije očuvane jaslice u Hrvatskoj nalaze u kapeli Porođenja na otočiću Košljunu. Riječ je o pet baroknih figura koje potječu iz 17. st., a prvi put se spominju 1651. g. Za Košljun je to i razumljivo, jer je kapela Porođenja sastavnim dijelom kompleksa franjevačkog samostana, a franjevačka duhovnost je uvelike doprinijela širenju i popularizaciji jaslica. Iz istog stoljeća potječe jedinstveni figuralni prikaz Kristova rođenja na oltaru Betlehema u župnoj crkvi sv. Nikole u Komiži. Prema stilskim obilježjima rad je potekao iz ruku nekog pučkog umjetnika i sastoji se od dva dijela: niše s jaslicama i prikaza grada nad nišom.

kosljun-jaslice.jpg

Kad je u 17. st. uz izvornu crkvu sv. Nikole dograđen sjeverni dio, podignuta su i dva nova oltara. Prema zapisima znamo da je oltar Gospe Snježne podigla obitelj skradinskog plemića Antuna Zanchija, a na njemu je slika izrađena po modelu Gospine ikone “Spasenje rimskog puka” iz bazilike sv. Marije Velike u Rimu. Riječ je o slici na slici (“pala portante”) koja u svom podnožju ima mali prizor jaslica, a do tog oltara je spomenuti oltar Betlehema.

gospa-snjezna-u-musteru.jpg

“Spasenje rimskog puka” – Gospina ikona iz bazilike sv. Marije Velike u Rimu. Po tom modelu izrađena je slika na oltaru Gospe Snježne u Musteru.

Po uklesanoj 1692. godini i stilskim oznakama može se reći da je oltar Betlehema drugi po starosti očuvani figuralni prikaz jaslica u Hrvatskoj, tj. treba ga vremenski smjestiti odmah nakon jaslica s Košljuna. Sastoji se od niše u kojoj su smještene figure Josipa, Marije, Djetića, vola i magarca, dvaju anđela i tri anđela svirača. Djetić u jaslama ne pripada istom majstoru; on je kvalitetniji rad iz kasnijeg razdoblja i zasigurno je najdojmljiviji “Ditić” u našoj biskupiji. Iznad niše nalazi se prikaz arhitekture grada s brojim likovima i životinjama, a prema usmenoj predaji neke su figurice nestale tijekom ili nakon Drugog svjetskog rata kad su korištene kao dječje igračke.

Budući da su figure nekoliko puta prebojane i da je zbog niza oštećenja cijelom sklopu prijetilo urušavanje, temeljita obnova je započela 1998. g. Sve je obnovljeno u restauratorskoj radionici Slavka Alača u razdoblju od 1998. do 2003. g. u vrijeme župnika Vrsalovića. Obnove je iznosila više od 200 tisuća kuna, a troškove je podmirila Župa i Ministarstvo kulture.

Već odavno je bilo preporučeno da se obnovljene figure s oltara Betlehema ne bi trebale koristiti u izradi jaslica kako bi se što bolje očuvale od nestručnog prenašanja i doticaja s vlažnom mahovinom. Stoga su ove godine nabavljene Pasquinijeve figure kako bi se ovaj biser drvorezbarstva u Hrvatskoj što bolje očuvao za buduće naraštaje.

 Izvor: Portal Kroz Samariju net | Don Ivica Huljev

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Božićna kampanja Marijinih obroka
03. December 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.