Trenutno je u tijeku blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, sljedećom godinom i kraticom G+M+B. Provjerite što ona zapravo znači

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B.
Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa - Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

No ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice:

C - Christus
M - mansionem
B - benedicat.

To znači "Krist neka blagoslovi (ovaj) dom", objašnjava portal bitno.net.

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a ove 4 stvari vrijedi znati o tome:

1. Naglasak više nije na blagoslovu prostora

Današnji obrednik govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima". Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

2. Priprema za blagoslov

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju "Crkvu u malom". No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati. Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet.

3. Novčani dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti. No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos.

4. Što znači blagoslov doma?

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. U blagoslovnoj molitvi stoji da se "zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti".

Izvor: Bitno.net

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
DEVETNICA SVETOM JOSIPU ZAŠTITNIKU HRVATSKE
01. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.