Izgrađena je u znak sjećanja na talijanskog franjevačkog misionara koji je svoj život posvetio kineskom narodu.

Središnji kineski grad Wuhan je u vijestima već tjednima, jer se koronavirus COVID-19 širio po metropoli i diljem svijeta. Kineske vlasti uvele su rasprostranjene karantene i izgradile nove bolnice kao odgovor na epidemiju, donosi Aleteia.

Jedna od prvih bolnica u kineskom gradu Wuhanu, Bolnica naziva Wuhan Jinyintan, koja je počela liječiti oboljele od koronavirusa, ima katoličku povijest. Wuhan je žarište koronavirusa u svijetu.

Prethodnica bolnice u Wuhanu bila je klinika za zarazne bolesti koja je osnovana 1926. godine i zvala se Memorijalna katolička bolnica otac Mei. Nazvana je po talijanskom misionaru i franjevcu Pascalu Angelicusu Mellottu, koji je uzeo kinesko ime Mei Zhanchun.

„Mei“ na kineskom znači „šljiva“.

Ovaj misionar rođen je u Italiji 1864. godine, a franjevcima je pristupio 1880. godine, dok je u Kinu otputovao 1902.

Talijanski franjevac je 1923. godine bio otet, a otmičari su za njega tražili visoku otkupninu. Otmičari su ga u nekoliko navrata premještali iz provincije Hubei u provinciju Henan. Preminuo je tri mjeseca kasnije, kada ga je jedan otmičar upucao otrovanim metkom.

Nedugo prije smrti je izjavio: „Sretan sam što mogu umrijeti za Kineze. Živio sam u Kini i za Kineze te sam sretan što mogu za njih i umrijeti.“ Zanimljivo je da se još 1949. godine u bolnici čak 20 franjevačkih misionarki i sedam medicinskih sestara brinulo o 150 pacijenata.

Međutim, komunističke vlasti su bolnicu 1952. godine konfiscirale, misionari su protjerani, a naziv bolnice je promijenjen. Originalna zgrada konačno je uništena 2008. godine, a bolnica je premještena na novu lokaciju, odnosno na mjesto gdje se danas vodi borba protiv koronavirusa.

Kao jedna od pet lokalnih katoličkih bolnica igrala je važnu ulogu služeći siromašnima. Vrijedi istaknuti da je još 1949. godine u bolnici bilo čak 20 franjevačkih misionarki i sedam medicinskih sestara koje je brinulo o 150 pacijenata. Komunističke vlasti 1952. godine protjerale su sve misionare, bolnica je zaplijenjena i preimenovana. Prvotna zgrada je 2008. godine uništena, a bolnica se preselila na drugu lokaciju kao bolnica Wuhan Jinyintan. Franjevačka misionarska nazočnost očekuje svoju priliku da se nastavi tamo gdje je stala, piše Aleteia.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Majka petero djece pobijedila koronu: Pljeskali joj na odlasku
09. April 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.