“Želim da svi znaju koliko se ponosim što si ti moj tata.”

Filipinac Richard Castillo gotovo uvijek ima osmijeh na licu. Pun je ljubavi i života, a to je bilo ključno kako bi se mogao suočiti s brojnim operacijama, dijalizama, predrasudama i drugim ograničenjima koja je doživio jer ima Downov sindrom, piše Aleteia.

Ovaj genetski poremećaj zahvaća 1 od 700 beba rođenih diljem svijeta, a uzrokovan je prisutnošću trećeg kromosoma 21 u većini stanica te osobe. Između ostalog, uzrokuje veću sklonost obolijevanju od određenih bolesti poput srčanih i respiratornih bolesti. Nadalje, većina muškaraca s Downovim sindromom je sterilna te je zbog toga slučaj Richarda Castilla tako poseban, on je otac.

U lipnju ove godine njegova kći Richie Anne Castillo na Facebooku je podijelila poruku koju je napisala svom ocu za njegov 50. rođendan u kojoj izražava koliko je sretna što je njegova kći:

“Želim da svi znaju koliko se ponosim što si ti moj tata. Želim da svi znaju koliko si predivan iznutra i izvana.”

Njezina je objava privukla pažnju medija diljem svijeta i stotine tisuća ljudi dirnula je njezina ljubav prema ocu i priča o poteškoćama s kojima su se susretali. Richie je napisala:

“U osnovnoj školi su mi se izrugivali jer su govorili da si drugačiji. Kao dijete, ja te nisam doživljavala kao drugačijeg, već kao svog oca. Nisam razumjela zašto me ismijavaju i zašto mi govore da sam neprirodna. Shvatila sam kasnije i to me pretvorilo u kukavicu. No, ti zaslužuješ više od jedne kukavične kćeri.”
Richardova hrabrost bila je veća od predrasuda s kojima se suočavao. Morao je redovno ići na dijalize bubrega i na liječenje hipoglikemije, ponekad trpi jako velike bolove, ali rijetko se žali i nikad se ne boji.

“Zaslužuješ ljubav, razumijevanje, strpljenje i prihvaćanje kao i svi s Downovim sindromom. Tata, ti si najsnažniji i najhrabriji čovjek kojeg poznajem… Ne mogu osjetiti tvoju bol, ali voljela bih da mogu, tako da ti više ne moraš.”

U objavi, Richie hvali oca zbog njegove inteligencije, ljubavi prema Bogu, zbog toga što je uvijek nasmiješen i nasmijava ljude oko sebe, a također se ispričala što nije bila bolja kći. Njezina iskrena poruka dirnula je mnoge, u jednom od komentara piše: “Vrlo nadahnjujuće. Zaista je potrebno imati hrabro i veliko srce za napisati ovu poruku. Neka Bog blagoslovi tebe, tvog oca i cijelu vašu obitelj.”
Richie se za kraj zahvalila svome ocu:

“Hvala što me uvijek nazivaš svojom jednom i jedinom djevojčicom jer ja ću to uvijek biti. Snažna sam i hrabra zahvaljujući tebi, toliko te volim, tata. Mislim da sam sad dovoljno velika da se obranim od nasilnika. Puno te volim, tvoja kćer.”

Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom
20. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.