Otkriće tzv. Svitaka s mrtvog mora u 1940-im i 1950-im osiguralo je najveće bogatstvo glede biblijskog učenja. Sada arheolozi u Izraelu misle kako bi moglo biti još toga za otkriti...

Doduše, tekstovi nisu pronađeni, no nađeni tragovi u dvjema spiljama upućuju na to da će daljnje kopanje donijeti iznenađenje.

Tako arheolozi vjeruju kako nekoliko nedavno otkrivenih spilja u Qumranu, gdje su pronađeni Spisi s Mrtvog mora, mogu sadržavati dodatne vjerske tekstove od prije nekoliko tisuća godina.

„Arheolozi su otkrili brojne predmete koji ukazuju na to da su tamo bili pohranjeni svitci, među ćupovima, omotima i mogućim fragmentima svitaka“, izvijestio je Times of Israel.

svici-s-mrtvog-mora-1.jpg

Randall Price, profesor bogoslovlja na Liberty Universityju, zajedno s Orenom Gutfeldom s Hebrew Universityja iz Jeruzalema, dio su tima koji je otkrio spilju 53 (Cave 53). Iako svici tamo nisu pronađeni, istraživači su otkrili prazan komad pergamene i vrčeve za pohranu identične onima koji su pronađeni u drugim qumranskim spiljama.

Također, istraživači su pronašli ulomak vrča koji je dokazao kako su svici bili pohranjeni u spilji. Prema Live Scienceu, u tijeku su iskapanja kako bi se utvrdilo posjeduje li spilja još uvijek svitke.

U blizini spilje 53b znanstvenici su došli do brončane posude za kuhanje iz 1. stoljeća prije Krista i gotovo netaknute uljne lampe iz helenističko-hasmonejskog razdoblja. Price je spomenuo kako su arheolozi pronašli i veliku količinu keramike koju predstavljaju staklenke, tikvice, šalice i lonci za kuhanje, te fragmente tkanih tekstila, pletenih užadi i žica.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Pater Arek Krasicki: Sam Bog Isus Krist moli za tebe. Čuješ li ovo?
27. May 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.