81. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U ponedjeljak, 16. ožujka  2015. navršava se 81 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem.

Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je međugorskim župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana.

Nacrt za spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Iduće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. misa. U rujnu 1935. na Križevcu je upriličena i proslava Uzvišenja sv. Križa, sukladno odredbi mjesnoga biskupa fra Alojzija Mišića.

U više od tri desetljeća Križevac je postao nezaobilazna hodočasnička postaja mnogih hodočasnika koji dolaze u Međugorje, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju  pobožnost križnoga puta.

Prošle godine prilikom obilježavanja 80. godišnjice održana je i svečana akademija na kojoj je prikazan i dokumentarni film o gradnji križa na Križevcu.

Više o Križevcu pročitajte OVDJE