Podatci o pojavi nasilja nad ženama svake dobi, u cijelom svijetu, pokazuju da je ona u porastu. Povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je obilježen 25. studenog, UNICEF je objavio izvještaj o stanju u 28 zemalja u svijetu, u kojemu se napominje da svakih pet minuta jedna djevojčica ili djevojka umre od posljedica nasilja, a oko 15 milijuna adolescentica u dobi između 15 i 19 godina u svojem je životu bilo primorano na seksualne odnose ili podvrgnuto seksualnom nasilju.

U prosjeku 90% djevojaka koje su bile seksualno zlostavljane poznavalo je svojega napadača. Osim toga, u svijetu je najmanje svaka treća žena u svom životu podnijela neki oblik nasilja, i to u vlastitom domu, na poslu, u školi, ili na ulici.

Institut za istraživanje EURES pak izvještava da je u Italiji od 2000. godine do danas bilo 3000 žena žrtava namjernoga ubojstva; u 2016. godini broj je feminicida porastao u odnosu na prethodnu godinu; bilo ih je, naime 5,6% više, odnosno sa 142 žrtve 2015. godine, taj se broj popeo na 150. Ženski utjecaj na ukupni broj žrtava ubojstava nije nikada bio tako velik.

Taj podatak pokazuje koliko atavističko ponašanje muškarca, koji ženu smatra predmetom prema kojemu se može odnositi posesivno, još uvijek nije nadvladano – istaknula je odvjetnica Maria Grazia Sacchetti, profesorica Rimskoga prava i jedna od urednica brošure „Stalking i nasilje nad ženama“. To je kontekst u kojemu veliki utjecaj ima opće nasilje kojim je društvo sve više prožeto, ali iznad svega uvjerenje, koje žene često imaju, da su neki oblici zlostavljanja 'normalni'. Po mišljenju odvjetnice Sacchetti vrlo je važno stoga senzibilizirati žene na znakove koje ne valja podcjenjivati u njihovoj vezi s muškarcem, ali i pružiti mladima „sentimentalni“ odgoj koji će ih naučiti podnijeti neuspjeh i napuštanje.

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 7.3.2021.
07. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.