Odvjetnici učenika Nicholasa Sandmanna iz Katoličke srednje škole Covington zatražili su 250 milijuna dolara u parnici protiv „Washington Posta“ jer su novine lažno informirale da je Sandmann, idući na "Marš za život", šikanirao američkog Indijanca.

U tužbi se, kako piše Catholic Herald, kaže da je Washington Post „sudjelovao u modernoj formi mekartinizma [neutemeljena optužba za subverzivno djelovanje; prema američkom senatoru Josephu McCarthyju koji je 1950-ih tvrdio da je američka vlada prepuna sovjetskih agenata, op.prev.] natječući se, uz ostale, sa CNN-om i NBC-om, tko će predvoditi u mainstream i društvenim medijima rulju koja je napala, oklevetala i zastrašivala Nicholasa Sandmanna“.

Stoga traže „nadoknadu i kaznenu odštetu“, piše Nedjelja.ba.

„Ovo je tek početak“, naveli su odvjetnici Lin Wood i Todd McMurtry iz odvjetničkog ureda Hemmer DeFrank Wessels te objasnili da traže 250 milijuna dolara jer je to suma koju je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos platio kada je njegova tvrtka Nash Holdings kupila Washington Post još 2013.

Podsjetimo, u siječnju se na Twitteru pojavio kratki video koji pokazuje kako Sandmann, koji na glavi ima kapu Make America Great Again (slogan koji je u svojoj predsjedničkoj kampanji koristio Donald Trump, op.prev.), stoji u neposrednoj blizini američkom Indijancu Nathanu Phillipsu i smješka se dok ovaj ritualno udara u bubanj i ispušta neke zvukove.

Phillips je inače u Washington, D.C. došao na Indigenous Peoples’ March, a sve se odigralo u blizini spomenika Lincoln Memorial. Indijanac je rekao medijima da su ga učenici okružili i stalno iznova pjevali „podignite zid“ ili „podignite taj zid“.

Ubrzo je video postao viralan i mnogi su pozivali na suspenziju ili otpuštanje dječaka Sandmanna i njegova razreda kao kaznu za njihovo očigledno nedolično ponašanje.

Čak su i tamošnja biskupija kao i njihova katolička srednja škola prvotno objelodanile izjavu u kojoj osuđuju ponašanje prikazano u videu.

Međutim, kasnije je u javnost došao novi duži snimak koji pokazuje što se zapravo dogodilo: da su učenike maltretirali i verbalno napadali članovi grupe Crni hebrejski Izraelci, a učenici su da ih ušutkaju i nadglasaju zapjevali svoju školsku pjesmu; potom se pojavio spomenuti Indijanac te udarajući u nekakav bubanj ušao među školarce koji ustvari nisu ni shvatili što se događa; Sandmann je mirno stajao dok mu se ovaj unosio u lice i na uho udarao u bubanj – to je poslije dječak u svojoj izjavi i naveo želeći, kako je objasnio, pokazati da nije nasilna osoba.

Zbog svoje preuranjene izjave biskup Covingtona Roger Foys poslije se ispričao učenicima.

A hoće li najave odvjetnika da je ovo „samo početak“ uključivati i pravno gonjenje biskupije i škole, ostaje za vidjeti.

Uradak Washington Posta kao klasični primjer fake news (lažne vijesti) možete pogledati OVDJE.

Zanima te i ovo?
8 svetaca koji su se borili s depresijom, ali nikada nisu odustali
18. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.