U pokrajini Salamt, u jugoistočnom dijelu Čada, stanje je kritično zbog neishranjenosti, a posljedice se najjače odražavaju na djeci - upozorava organizacija Liječnici bez granica


U Čadu vlada teška prehrambena kriza koju otežava nasilje Boko Harama. Oko 3000 stanovnika jednoga mjesta na granici između Čada i Nigerije bilo je primorano pobjeći zbog napada integralista, u kojemu je ubijeno 18 osoba, a deset je žena oteto.

Prehrambena kriza
Organizacija Liječnici bez granica upozorila je na teško stanje u kojemu se nalazi bolnica u Am Timamu, koja ima 60 ležaja, ali koja je samo u svibnju primila 325 neishranjene djece. U istočnoj pokrajini Salamat, naime, vlada prehrambena kriza prouzročena krivom ishranom, klimatskim promjenama, teškim pristupom zemlji i vodi, te slabim sanitarnim sustavom. Neishranjenost je jedan od glavnih uzroka visoke stope dječje smrtnosti, zbog koje je Čad šesta zemlja na svijetu s više smrtnih slučajeva među djecom.

Zemlja u kojoj se malo govori
Riječ je o zaboravljenoj zemlji – izjavila je djelatnica Liječnika bez granica, Candida Lobes, koja se nedavno vratila u Italiju – ali potrebe su doista velike. Kriza je posebno teška tijekom takozvanoga „mršavog razdoblja“, od svibnja do listopada, kada je ljetina slaba. Osim toga, problem je i vrlo niska razina školovanja žena, zbog čega im je teško brinuti se za ispravnu ishranu cijele obitelji – dodala je Candida Lobes.

Liječnici bez granica u Čadu već 37 godina
Organizacija Liječnici bez granica već je 37 godina nazočna u Čadu, gdje ima jedinicu koja je u stanju odgovoriti na potrebe u roku manje od 72 sata. U Am Timanu, u pokrajini Salamat, od 2006. godine pomaže rodilištu, odjelu neonatologije i prehrambenom programu. Djeca koja dolaze u bolnicu, najteži su slučajevi. Važno je intervenirati u prvih 12 do 24 sata – istaknula je Candida.

Prekrasno je vidjeti djecu koja se vraćaju igri
Unatoč tom dramatičnom stanju, doista je dirljivo vidjeti djecu koja se pomalo oporavljaju kako se ponovno igraju u prostorima bolnice u kojoj lokalni liječnici, uz pomoć Liječnika bez granica, daju potporu na kognitivnom području, jer – istaknula je Candida Lobes – neishranjenost izaziva mentalne retardacije.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Papa Franjo blagoslovio zvono koje će zvoniti za nerođene
24. September 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.