Prema istraživanju koje je objavila zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji, ako međunarodna zajednica hitno ne intervenira, zbog prisilne bi se emigracije prisutnost kršćana u toj zemlji mogla smanjiti za 80%

Dok kronike izvještavaju o ubojstvu, u Bagdadu, Hichama al-Hachemija, iračkoga stručnjaka za džihadizam i savjetnika iračke Vlade, papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji objavila je izvještaj pod naslovom „Kršćani u Iraku u opasnosti od istrebljenja“. Dokument posebno istražuje prijetnje upućene iračkim kršćanima koji su se vratili u svoje kuće u Dolini Ninive, nakon dramatičnoga progona ISIL-a 2014. godine, piše vaticannews.va.
Kao najveće razloge za strah, istraživanja ističu nasilne aktivnosti lokalnih militantnih skupina i mogući povratak samozvane Islamske države. Međutim, osim nedostatka sigurnosti, kršćani upozoravaju na nezaposlenost (70%), financijsku i administrativnu korupciju (51%) i vjersku diskriminaciju (39%), kao dodatne prijetnje koje potiču na emigraciju. Sukobi između središnje vlasti u Bagdadu i pokrajinske u Kurdistanu, još povećavaju osjećaj nesigurnosti.

Ipak, prema podatcima iz travnja ove godine, 45% kršćanskih obitelji vratilo se u Dolinu Ninive, unatoč vrlo raširenoj razdvojenosti obiteljskih jezgri. Iako, u brojnim se slučajevima vratio samo dio obitelji. Njihov je povratak obuhvaćen planom dugotrajnoga povratka koji vodi papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji zajedno s drugim organizacijama, u svrhu obnove kršćanskih centara napadnutih džihadističkim nasiljem.

Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji sada se zauzima u novoj fazi tog plana, odnosno u izgradnji strukturā kojima upravlja Crkva u kršćanskim središtima Ninivske doline. Od 363 strukture (od kojih je njih 34 potpuno uništeno, 132 su spaljene, a 197 ih je djelomično oštećeno), 87% ih ima i zdravstvene funkcije, te odgojne i usluge socijalne potpore.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Iz zbirke Muzeja Hercegovine predstavljeni kameni ulomci iz antike
12. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.