Promjene u ljudskom ponašanju zbog pandemije koronavirusa donosi indirektnu koristi za globalni okoliš.

Izreka da nije svako zlo za zlo nalazi svoju primjenu i u pandemiji koronavirusa. Dok su brojni ljudi u svijetu zatvoreni u svojim domovima, planet Zemlja konačno uspjeva prodisati.

Mjere zaštite koje su smanjile ljudsku aktivnost ima neizravnu korist za naš okoliš. Zemlja sama sebe liječi! Tako su se ribe vratile u venecijanske kanale nakon tko zna koliko desetljeća, voda više nije zamućena, a ptice i labudovi plivaju gradskim vodnim putovima.

Kina, najveći svjetski 'proizvođač' ugljika ima značajno manju koncentraciju dušičnog dioksida u zraku. Hong Kong, grad koji se u redovitim okolnostima strašno borio sa zagađenjem zraka, sada može lakše disati. Jednostavno rečeno, zagađenje zraka smanjili su se za gotovo trećinu od siječnja do veljače ove godine.

Brz odgovor mnogih zemalja u svezi s pandemijom koronavirusa ukazuje na to koliko se još može učiniti za naš planet. Nadamo se da prestanak pandemije neće dovesti do novih zagađenja globalnih razmjera. Sada je vrijeme da po pitanju toga učinimo više.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Željko Vasilj za BHRT: Očekujemo domaće hodočasnike u Međugorju i otvaranje granica
04. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.