Polako započinje sezona međunarodnih olimpijadi, a s jednog takvog natjecanja upravo su se vratili i hrvatski školarci. Na ovogodišnjoj Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Kataru nastupilo je šest naših učenika i svih šestero osvojilo je medalje.

Po redu 16. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (IJSO 2019) zaključena je proteklog četvrtka, a ovogodišnji domaćin bio je katarski grad Doha. Na ovoj je olimpijadi nastupilo je čak 70 zemalja iz kojih je u Katar stiglo 700 učenika, mentora i promatrača, piše Srednja.hr.

Među njima je bila i hrvatska ekipa koju su činili Lorena Komočar iz Prirodoslovne gimnazije Vladimir Prelog te Fran Miletić, Nika Tretinjak, Luka Passek-Kumerički, Lovro Marić i Dorijan Lendvaj, učenici XV. gimnazije u Zagrebu.

Na ovom su natjecanju ostvarili fantastičan uspjeh – Lorena, Luka i Dorijan osvojili su srebrne medalje, a Nika, Lovro i Fran brončane.

Učenike su na olimpijadu pratili profesori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Petra Cvjetko, Tajana Preočanin i Krešo Zadro.

Na ovome je natjecanju zlatnu medalju osvojilo 32 učenika, srebrnu njih 66 dok je broncu u rodnu zemlju ponijelo 137 školaraca. Svi oni kroz tri su dana rješavali tri ispita od kojih se prvi sastojao od zadataka višestrukog izbora, a i drugi je bio teorijski, a treći praktični koji se rješava ekipno.

Zanima te i ovo?
Započinje velika devetnica sv. Josipu
20. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.