Nakon Misnog slavlja, 30. rujna 2020., u prigodi 1 600 godina smrti Sv. Jeronima i otvaranja Godine Božje riječi u Bos. Grahovu, upriličeno je snimanje milenijske fotografije, javlja nedjelja.ba.

Naime, po završetku misnog slavlja – koje su na poseban način pjesmom uveličala djeca iz župe Drvar, predvođena s. Maristelom Franjić, milosrdnicom iz Livna, te uz pomoć sestara iz ostalih družbi – svi su nazočni biskupi, svećenici i vjernici sudjelovali u nastanku milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana, s prikazom lika Sv. Jeronima.

Spomenimo i kako su na kraju misnog slavlja vjernici kard. Puljiću čestitali njegov trostruki jubilej darovavši mu sliku osvijetljene grahovske crkve u noći kao i sliku s vitrajem koji prikazuje lik Sv. Jeronima, nedavno postavljen u tamošnjoj župnoj crkvi, rad akademskog slikara Svetislava Cvetkovića iz Livna, izrađen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Također, tijekom objeda banjolučki biskup mons. Franjo Komarica dodijelio je zahvalnicu i priznanje domaćoj grahovskoj udruzi za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić, koju je primio njezin predsjednik Slavko Galiot, te pojedinačno dopredsjedniku Krešimiru Sariću za njihov izuzetan doprinos u organizaciji ove proslave kao i za očuvanje i obnovu vjerske baštine u župi Bosansko Grahovo.

Udruga je preko različitih javnih poziva i drugih dobročinitelja – u suradnji sa župom – pribavila financijska sredstva za izradu i postavljanje vitraja u župnoj crkvi u Grahovu, zatim je na isti način prikupila sredstva za obnovu i proširenje grahovskog katoličkog groblja, a nositelj je projekta izgradnje novog spomen-obilježja (u dvorištu župne crkve) na kojem će biti upisana imena više od 200 žrtava grahovskih Hrvata katolika ubijenih u Drugom svjetskom ratu i 60-ak hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu na području Bos. Grahova. Nositelj je i projekta izgradnje Hrvatskog kulturno-obrazovnog centra u mjestu Korita kod Grahova.

Također, biskupi su dali poticaj i ohrabrenje spomenutoj udruzi da, u suradnji sa župom, nastavi s promicanjem Sv. Jeronima, pa je kao prvi konkretni korak dogovoreno da će udruga do kraja godine tiskati reprint izdanje djela don Frane Bulića Stridon (Grahovoplje u Bosni) – rodno mjesto Svetoga Jeronima, objavljeno prije 100 godina – 1920. u Sarajevu. Uz to, iduće će godine na blagdan Sv. Jeronima, 30. rujna, na svršetku Godine Božje riječi, u Hrvatskom domu u Koritima organizirati međunarodni znanstveni simpozij o Sv. Jeronimu. (kta)

grahovo-sime-strikoman.jpg

Foto: Šime Strikoman

Zanima te i ovo?
Španjolska će dopustiti marš feministica, dok ograničava bogoslužje
01. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.